Рейтинг:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

З 15 лютого стіну у фойє Львівської філармонії прикрашатиме меморіальна дошка Василя Барвінського. Видатний композитор, педагог та громадський діяч, спадщина котрого була повністю знищена радянської системою, повернувся у рідні стіни, де він працював і творив багато років.

Професор-музикознавець Стефанія Павлишин зазначила, що має надію, що сьогоднішнє урочисте відкриття стане початком відновлення пам'яті про Василя Барвінського. Професор розповіла багато цікавих фактів з життя композитора. Наприклад, відомо, що в часи німецької окупації саме Барвінський врятував від вивезення безцінну бібліотеку та інструменти Львівської консерваторії. А у 1948 році твори Барвінського повинні були здати до спецфонду бібліотеки Стефаника, як документ до його судової справи. Проте натомість наказали спалити — настільки боялися впливу та популярності митця.

“Барвінський стояв на чолі не лише музичного, а й загалом культурного життя Західної України. За його часів консерваторія сягнула рівня західноєвропейських навчальних закладів. Барвінський був високого класу піаністом, диригентом та педагогом, у якого навчалися багато талантів. Музикознавцем, який писав наукові розвідки. Він був причетний до створення спілки музикантів, музичного журналу, а також утримував зв'язки з Польщею і Канадою”, - зазначила Стефанія Павлишин.

За її словами, ще працюючи в Празі,  Барвінський не хотів повертатися до Львова, писав, що він має позицію та становище в Європі. Проте не було нікого, хто б міг замінити в Галичині Станіслава Людкевича. Згодом же, за радянської влади було заборонено навіть згадувати прізвище митця, не те, що виконувати твори. Реабілітації Барвінського добився Кос-Анатольський, проте вже після смерті композитора.

Стефанія Павлишин зазначила, що Василь Барвінський був також і першим директором музичної школи у Львові, тому саме його ім'я було б там найдоречнішим. “Соломія Крушельницька ніколи дітей не вчила! Її знають в оперному світі, а інструменталісти мають свій світ...” - додала музикознавець.

Заступник голови ЛОДА Оксана Стоколос-Ворончук зазначила, що “маестро має бути тією свічкою, вогником, який нагадає нам, що треба більше пошановувати українських митців”.

Начальник управління культури Львівської міської ради Михайло Мороз подякував адміністрації філармонії за відкриття  меморіальної таблиці. “Кожного вечора всі відвідувачі філармонії бачитимуть цю таблицю, згадуватимуть  про Барвінського і, напевне, задумаються, як можна популяризувати його творчість. Пам'ять живе, але важливо, щоб вона не обмежувалася лише таблицею, а її реалізовували і в інших проектах”, - зауважив Михайло Мороз.

Ректор Львівської національної музичної академії ім. Миколи Лисенка Ігор Пилатюк зазначив, що радянська влада так знущалася з видатного композитора саме за всенародну любов і пошану. “Чудово, що учні Барвінського сьогодні своєю рукою відкриють лик вчителя”, - додав він.

Вітання висловили також почесні гості вечора — губернатор дистрикту “Ротарі” Україна-Білорусь Геннацій Кройчик та поет Ігор Калинець. Геннадій Кройчик зазначив, що “Ротарі” опікується проектами в різних галузях і основою їхньої діяльності є служіння громаді. І підтримання історичної пам'яті — одне з цих завдань. “Ми можемо говорити не лише про Барвінського, а і про видатних математиків, про ряд літераторів, які працювали в довоєнному Львові, спадщину яких починаємо відкривати тільки зараз” - розповів він і зазначив, що пишається, оскільки всі “Ротарі-клуби” Львова взяли участь у  фінансуванні меморіальної дошки, покров з якої зняли учні Василя Барвінського.

Після завершення урочистостей розпочався концерт, на якому прозвучали твори композитора у виконанні Оксани Рапіти (фортепіано) та Тараса Менцінського (віолончель) у супроводі Симфонічного оркестру оперної студії ЛНАМ ім. М. Лисенка під диригуванням Богдана Дашака.