Рейтинг:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Повернення з забуття — дуже актуальна тема для українців. Адже великий пласт нашої культури було знищено й намагання стерти його з пам'яті людей озиваються зараз і озиватимуться ще довго. 15 лютого Львівська філармонія здійснила крок до повернення у рідні стіни одного з найвидатніших українських композиторів. У філармонії відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки Василя Барвінського та концерт до дня народження митця.

Директор філармонії Володимир Сивохіп зазначив, що постать Барвінського — це постать, перед якою всі ми в боргу і зараз час збирати каміння. Він розповів, що багато визначних дат в житті композитора пов'язані з вісімкою. “У 2018 році святкуватимемо 130-ту річницю з дня народження Барвінського. Я б хотів, щоб його шанували кожен рік, кожен день, щоби він був присутнім в кожній домівці, особливо, якщо вона мистецька, - додав директор філармонії і розповів про інші важливі дати: - 1888 — день народження Барвінського. Він мав щасливу долю бути людиною епох. бо поєднав у своєму житті більшість можливих варіантів України та Львова. Спочатку Львів австрійський, де Барвінський став успішним молодим артистом. У Львові польському у 1938 році був здобув найбільшу славу і пошану. Його 50-річний ювілей святкували майже тиждень! І тоді маленька частка львів'ян, які не мали своєї державності., відчули себе українцями, бо вони мають Барвінського”.

Володимир Сивохіп зазначив, що наступні дати були вже не такими сонячними: “Настав 1948 рік, коли композитор піддався репресіям НКВД. Спалили всі його твори — він власноручно підписав документ, що дозволяє це зробити. Потім митця заслали в табори Мордовії. 1958 рік — рік повернення. Проте за цей час ім'я Барвінського було викреслено з усіх історичних джерел. Після повернення він старався  заново записувати свої твори. І цей етап триває до сьогодні — відновлення знищеної спадщини Барвінського. У 1988 році ще одна важлива дата тоді ще радянська Україна дозволила радянському Львову всенародно відзначити 100-річчя від дня народження Барвінського. Це не було легко, але то був справжній підйом нації”.

На відкритті меморіальної дошки виступили професор-музикознавець Стефанія Павлишин, Заступник голови ЛОДА Оксана Стоколос-Ворончук, Начальник управління культури Львівської міської ради Михайло Мороз, Ректор Львівської національної музичної академії ім. Миколи Лисенка Ігор Пилатюк,  губернатор дистрикту “Ротарі” Україна-Білорусь Геннацій Кройчик та поет Ігор Калинець. Урочисте відкриття дошки здійснили учні Василя Барвінського. А після церемонії відбувся святковий концерт, де виконали свого часу знищені і згодом відновлені твори композира — Концерт для віолончелі з оркестром та Концерт для фортепіано з оркестром.