Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

 

День друзів!



Це свято народилося в США в далекому 1935 році, коли американський Конгрес призначив першу неділю серпня Національним Днем Дружби. Однак пізніше неофіційною датою Міжнародного дня дружби стало 9 червня.
Пізніше в 1958 році в ООН ідею свята підхопили і підтримали створення Дня друзів.

Свято призначене для того, аби нагадати людям, як важливо мати друзів, які можуть підтримати нас в скрутну хвилину і розділити радість хвилини щасливої.
Нехай цей день і не є офіційним торжеством, але атмосферу свята завжди створюють самі люди.

Зазвичай люди вітають один одного теплими і приємними словами, даруючи листівки або пам’ятні подарунки.
Також компанія друзів може зібратися на святковий вечір або активно провести день на природі.
Цікаво, що в світі відзначають такі схожі свята, як День жіночої дружби (третя неділя серпня), Тиждень старих, нових друзів (третій тиждень травня) і Міжнародний місяць дружби (лютий).

Про дружбу говорили всі великі люди свого часу, тому афоризмів, або цитат відомих особистостей про неї можна підібрати величезну кількість. Наприклад, Арістотель говорив: «Друг — це одна душа, що живе в двох тілах», або: «Дружба задовольняється можливим, не вимагаючи належного».
А Бенджамін Франклін залишив нам такі афоризми: «Брат може не бути другом, але друг — завжди брат», і «Обирай друга не поспішаючи, ще менше квапся проміняти його».

А ось що говорить про дружбу Біблія — У Новому Заповіті відшукуємо два значення слова «дружба»: «філос» – любов та відданість; «хетайрос» - товаришування, співпраця. Узагалі, дружба у Біблії розуміється як тісні стосунки між людьми, що супроводжуються такими обов’язковими характеристиками:
1. Чесність. Справжній друг намагається говорити правду і приймати правдиві слова від іншого. Друг, хоча й знає недоліки свого товариша, не відштовхує його, а докладає зусиль, щоб допомогти.
«Людина, що другові своєму підлещує, на стопах його пастку ставить» (Пр. 29:5).
«Хто сильним голосом благословляє із раннього ранку свого товариша, за прокляття залічується це йому» (Пр. 27:14).

2. Довіра. Чудовий приклад справжньої дружби — Йонатан та Давид (1 Цар. 19). Їхні стосунки були довірливими і надійними - роками вони берегли вірність одине одному. Не зважаючи на те, що батько Йонатана намагався розділити друзів, їхня дружба витримала і це випробовування.
«Лукава людина сварки розсіває, а обмовник розділяє друзів» (Пр. 16:28).

3. Прийняття. Прощення — один із найважливіших принципів збереження стосунків. Нагадувати про колишні помилки та вчинки означає руйнувати стосунки, але справжнє прощення допомагає позбутися відчуття провини та образи.
«Хто шукає любов — провину ховає, хто ж про неї повторює, розганяє друзів» (Пр. 17:9).

4. Турбота та увага. Справжній друг щедрий і безкорисливий. Він з радістю робить добро тому, кого він любить. Друг може пожертвувати своїми інтересами заради іншого.
«Не стримуй добра потребуючому, коли в силі твоєї руки це вчинити, не кажи своїм ближнім: «Іди, і знову прийди, а завтра я дам», коли маєш з собою» (Пр. 3:27–28).

5. Участь у житті. В період успіху і в нещасті справжній друг поруч. Постійність і відданість перевіряються бідами і проблемами життя, в які потрапляє кожен із нас.
«Правдивий друг любить за всякого часу, в недолі ж він робиться братом» (Пр. 17:17).
«Олива й кадило потішують серце, і солодкий нам друг за душевну пораду» (Пр. 27:9).
Згідно з Біблією, людина повинна бути обережною у виборі друзів, адже друг — це той, хто має неабиякий вплив на самооцінку, поведінку та спосіб життя іншого.
«Не дружись із чоловіком гнівливим, і не ходи із людиною лютою, щоб доріг її ти не навчився, і тенета не взяв для своєї душі» (Пр. 22:24–25).
«Хто з мудрими ходить, той мудрим стає, а хто товаришує з безумним, той лиха набуде» (Пр. 13:20).
«Не дайте себе звести, товариство лихе псує добрі звичаї!» (1 Кор. 15:33).

Принцип дружби ми також знаходимо в книзі пророка Амоса: «Чи йдуть двоє разом, якщо не умовились?» (Амоса 3:3). Друзі є однодумцями. Друг – це той, кому ви можете цілковито довіритися, це той, кого ви поважаєте і хто поважає вас не через заслуги, а через спорідненість душ.

Господь Ісус Христос дав нам таке визначення справжньої дружби: «Ніхто більшої любови не має над ту, як хто свою душу поклав би за друзів своїх. Ви друзі Мої, якщо чините все, що Я вам заповідую. Я вже більше не буду рабами вас звати, бо не відає раб, що пан його чинить. А вас назвав друзями Я, бо Я вам об’явив усе те, що почув від Мого Отця» (Івана 15:13-15).
Ісус є найкращим прикладом справжнього друга, бо Він віддав життя за всіх Своїх друзів. Будь-яка людина може стати Його другом, покладаючи надію на Нього як на свого особистого Спасителя, народившись згори та отримавши в Ньому нове життя.

І, врешті-решт, реальне визначення справжнього друга знаходимо у апостола Павла: «Бо навряд чи помре хто за праведника, ще-бо за доброго, може, хто й відважиться вмерти. А Бог доводить Свою любов до нас тим, що Христос умер за нас, коли ми були ще грішниками» (Римлянам 5:7-8). І це – справжня дружба!

Аби привітати свого друга, можна, наприклад, придумати невеликий віршик. І може він буде не дуже складним, зате людині буде приємно усвідомлювати, що його написали саме для неї.
Традиційно великих і масштабних урочистостей на День друзів не проводять. Можливо, це для того, аби самі друзі були вільні обирати, як провести це свято:)

Тому, в Міжнародний День дружби вам лишається привітати своїх найближчих і найрідніших друзів, згадати про старих, чи можливо помиритися, якщо ви були у сварці:)
Нехай Господь благословить вас хорошими друзями і дасть мудрості самому бути хорошим другом!


З Днем друзів!