Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 


Вікіпедія сповіщає, що цього дня, 23 вересня, в 63 до н. е. народився Гай Октавій Фурін (Gaius Octavius Thurinus), згодом і тепер більше відомий як Кесар Август (лат. Imperator Caesar Divi filius Augustus) — засновник юліансько-клавдіанської династії римських імператорів-кесарів. Значення його імені:  Imperator — повелитель, господь (пан,господар), провідник; Caesar (Цезар) — імперський титул від когномена Юліїв «Caesar», носієм був відомий політичний діяч і полководець Римської республіки I ст. до н. е. Гай Юлій Цезар, який з гордістю відносив свій рід до до богів; Divi filius (син божий) – цей титул офіційно присвоював собі і використовував саме Октавіан, за панування якого і народився Ісус званий Христос;  Аugustus — «священний, величний, пошанований», це слово іноді виводиться з назви давньоримських жерців, що віщували за летом птахів – «авгур». З цією людиною пов’язане таке важливе нині для багатьох слово як «євангелія». Тобто і цей термін, як і багато інших, був взятий ранніми християнами з язичницького середовища і вжитку, засвоєний і переосмислений першою церквою. Основним значення грецького «εὐαγγέλιον» спочатку було «нагорода за принесення хороших новин» або «жертвопринесення за отримання доброї звістки». Звідси пізніше розвинулося більш загальне «дора вість». Саме в такому значенні слово це було вжите в одному відомому написі, що від нього дійшло до нас чотири однакових примірники з чотирьох міст Малої Азії. Напис являє собою декрет римського правителя звернений до союзу цих міст. Декрет велить у майбутньому відзначати як свято день народження (різдво) імператора Августа, як день Нового Року і зрівняти місцеві малоазійські календарі, що були доти в ужитку, з календарем римським. До цього дикрету приєднується дикрет малоазійських міст, у якому останні постановлюють вчинити згідно розпорядженню римського правителя. Цей другий декрет, датований 9-м роком до Р.Х., починається з того, що висловлює вдячність тому «Провидінню» (Передбаченню), що всім керує у нашому житті, за його найвеличніше діяння, - післання у світ Августа. Далі читаємо: «Нам і тим, що після нас, він (Август) був посланий як спаситель, щоб покласти кінець війні, щоб все впорядкувати;  він не тільки перевищив благодійників, що були до нього, але і згодом ніким не буде перевищений. День народження цього бога був для всього світу початком благовість (євангеліон), що походили від нього». Ну як тут не згадати слів з яких починається вже євангелія христия згідно Луці: «І трапилося тими днями, вийшов наказ царя Августа переписати всю землю… Ангол Господній з'явивсь і промовив до них: Не лякайтесь, бо я ось благовіщу вам радість велику, що станеться людям усім.  Бо сьогодні і народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь». І, звісно ж, перші слова євангелія за Марком: «початок євангелії Ісуса Христа, Сина Божого».

Автор текста: Владислав Бондарьков