Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 


У наші дні багато хто називає себе учнями і послідовниками Христа. Але Господь поставив умову, як стати Його учнем: «І хто не несе хрест свій і не йде слідом за Мною, той не може бути Моїм учеником.» (Лк. 14:27). Також написано: «… і хто не бере хрест свій і не йде слідом за Мною, той недостойний Мене. Хто зберігає душу свою, загубить її, а хто загубить душу свою заради Мене, збереже її.» (Мф. 10:38,39). Що означає, узяти свій хрест? І що означає, втратити свою душу?
 
Насамперед, потрібно визначити, що взяти свій хрест і втратити свою душу – це не означає фізичну смерть. Фізична смерть була в Ісуса Христа, Який розіп’яв Себе на Хресті для того, щоб спасти нас. А для того, щоб нам узяти свій хрест – потрібно умертвити свою власну позицію, свою плоть, особистість, думку, его, гідність і т.п. Ось це потрібно розіп’яти на Хресті. Втратити або загубити душу свою – це зректися своєї незалежної позиції, відмовитися від своєї думки на користь думки Бога. Ісус Христос на Хресті відмовився від Самого Себе, віддавши Себе на смерть заради нас: так само і ми повинні відмовитися від самих себе заради Нього – «А Христос помер за всiх, щоб ті‚ хто живе‚ вже не для себе жили, але для померлого за них i воскреслого.» (2 Кор. 5:15).
Якщо ми зберігаємо себе, як індивідуум, як особисту позицію, незалежну від Бога, від Його Слова, – то, в такому випадку, ми, звісно ж, втрачаємо себе. І якщо ми, не доведи, Боже, фізично помремо, але при цьому помремо зі своєю власною незалежною позицією, зі своєю гордістю, ненавистю, заздрістю і т.п. – ми тоді назавжди втратимо свою душу для Бога! Тому, поки ми живі фізично, нам потрібно встигнути ще за життя узяти свій хрест, і втратити свою душу.
Павло писав про християн, які увірували, але відмовилися брати свій хрест: «Багато тих, про кого я часто говорив вам, а тепер навiть iз сльозами кажу, поводяться як вороги хреста Хрис­тового.» (Флп. 13:18). Йдеться про віруючих, але про тих, які відмовляються брати свій хрест, які хочуть зберегти себе старого, гріховного, егоїстичного – зберегти старі міхи, але при цьому мати нове вино спасіння у Христі. Тому, взяти свій хрест – це відмовитися від свого минулого життя, від самого себе старого, грішного, незалежного від Бога, і прийняти позицію Бога, виконувати Його волю, а не свою власну.
Наприклад, якщо вас образили, ви хочете відплатити по заслугах: око за око, зуб за зуб. Але, є позиція Христа: «А Я кажу вам не противитися злу. Але якщо тебе хто вдарить у праву твою щоку, підстав йому і другу.» (Мф. 5:39). Вся справа у тому, як ви чините, коли вас вдарять по одній щоці? Якщо даєте здачу, ображаєтеся, ненавидите, злословите, – то, ви не взяли свій хрест і зберегли душу свою, а, отже, втратили її для Христа. Але, якщо у відповідь на образу ви благословили кривдника, наступивши на свою гідність, душу, підкорили своє серце Ісусу Христу, умертвили зойк свого обуреного его, яке вимагає помсти, – тоді ви узяли свій хрест, і зберегли свою душу для Христа. Якщо ви проявили смирення перед Христом, спитавши у Нього: Ісус, що накажеш мені робити? – ви почуєте: «А Я кажу вам: любіть ворогів ваших, благословляйте тих, хто проклинає вас, добро творіть тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто кривдить і гонить вас,…» (Мф. 5:44). Ось наша позиція! Запитайте себе: як ви чините у несправедливості, у болях, скорботах: благословляєте, чи проклинаєте? Злословите, чи чините так, як наказує Ісус?
 
Автор – Олексій Волченко