Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 


У Біблії є вірш, в якому написано: «Бо Христос пос­лав мене не хрес­тити, а благо­вiстити, i не в премудростi слова, щоб не скасувати хреста Христового.» (1 Кор. 1:17). Як зрозуміти ці слова Павла? Чому потрібно благовістити не в премудрості? Як тоді потрібно проповідувати?
 
Для того, щоб зрозуміти цей вірш, потрібно прочитати декілька віршів вище: «Бо вiд домашнiх Хлоїних стало менi вiдомо про вас, браття мої, що мiж вами є су­­перечки. Я кажу про те, що у вас говорять: я – Павлiв; я – Аполлосiв; я – Кифин; а я – Хрис­тів. Хiба ж роздiлився Христос? Хi­ба Павло розп’явся за вас? Чи в iм’я Павлове ви хрестилися? Дя­кую Боговi, що я нiкого з вас не хрестив, крiм Криспа та Гая, щоб не сказав хто, що я хрестив у моє iм’я. Хрестив же я i Стефанiв дiм; а чи хрестив ще кого, не знаю. Бо Христос пос­лав мене не хрес­тити, а благо­вiстити, i не в премудростi слова, щоб не скасувати хреста Христового.» (1 Кор. 1:11-17). Павлу стало відомо, що серед віруючих з’явилися суперечки і розділення. Підставою для цих суперечок і розділень є те, що віруючі почали зараховувати себе більше до вчителів, аніж до Ісуса Христа. Але, ми повинні слідувати не за вчителями, а за Христом. Так, людям легше слідувати за видимим учителем, аніж за невидимим Богом. Ісус Христос заповів нам, що не можна слідувати за учителем: «Ви ж не називайтесь учителями, бо один у вас Учитель – Христос; усі ж ви – браття.» (Мф. 23:8). Не можна слідувати за лідером, але, тільки за Христом! Наш лідер – це Христос! Якщо ж хтось вважає себе лідером, – той має бути усім рабом: «Не так буде у вас: але хто хоче між вами бути більшим, нехай буде вам слугою. І хто хоче між вами бути першим, нехай буде вам рабом.» (Мф. 20:26,27). Учитель – якщо він раб Христа, – стає рабом для всіх учнів, і повинен проповідувати Христа, а не свою думку: «Бо ми не себе пропо­вiдуємо, але Христа Iсуса, Господа, а ми – раби вашi заради Iсуса,…» (2 Кор. 4:5). Учитель, пастор, проповідник – має приводити людей до Христа, і на шляху слідування за Христом віруючі люди не повинні збитися зі шляху, не повинні стати послідовником людини! Усі повинні стати послідовниками Ісуса Христа. Коли віруючі люди зараховують себе до якогось лідера, чи людського вчення – вони применшують Христа, применшують Його подвиг, який Він звершив на Хресті заради нашого спасіння. Жоден вчитель ніколи не пояснить Бога іншій людині, і, відповідно, нікого не може навчити про Бога. Учитель повинен просто свідчити про Христа, ось і все.
 
Бог є Дух, а людина – є плоть, тому, людина може говорити про Бога тільки розумом і плоттю, нехай, навіть, дуже розумно і логічно. Але, якби Бог був логічним і таким, якого можна довести, – не було би віри! А ми спасенні вірою, яку не можна довести, пояснити, зрозуміти. Вірують не розумом, а серцем: «… бо серцем вiрують для праведности, а устами сповi­дують для спасiння.» (Рим. 10:10). Людським розумом не можна пізнати Бога. Павло написав, що ми спасенні безумством проповіді: «Бо коли свiт своєю мудрiстю не пiзнав Бога в премуростi Божiй, то угодно було Бого­вi безумством проповiдi спасти вiрую­чих.» (1 Кор. 1:21). Невіруюча людина каже: доки не побачу – не повірю, а для віруючої людини – віра передує пізнанню: «Вiрою пiзнаємо, що вiки створенi Словом Божим, так що з невидимого сталося видиме‚…» (Євр. 11:3). Ми не пізнаємо для того, щоб вірити, а навпаки: ми віримо, а вже потім – пізнаємо Духом Святим. Бога не можна пізнати через людську мудрість! Відповідно, жодна людина ніколи не пояснить нам Бога!
 
Тому, не потрібно доводити Бога! Потрібно свідчити про Нього, про те, що Він є. Жодні знання, докази, чи якісь логічні дослідження ніколи не принесуть віри. Бога не можна робити суб’єктом дослідження – це применшує Бога, і звеличує людину: «… будучи людиною, а не Богом, ставиш розум твій нарівні з розумом Божим,…» (Єз. 28:2). Ми не можемо пізнати Бога розумом: «Ось, Бог великий, і ми не можемо пізнати Його; число років Його недослідиме.» (Іов. 36:26). Ми не можемо логічно довести чи дослідити Бога: «О, глибино багатства, i премудрости, i розуму Божого! Якi не­збагненнi суди Його i недослiдимі путi Його!» (Рим. 11:33). Господь сказав нам, щоб ми вірили, а не досліджували Його. Розум, знання, докази – усе це територія плоті, де панує сатана. Тому, Бога неможливо досягти логікою. Написано: «… плоть бажає противного духовi,» (Гал. 5:17), тому, плоттю наблизитися до Бога неможливо.
 
А як же тоді потрібно благовістити, якщо не розумом?
Проповідувати потрібно тільки через власне свідчення. Важливо сказати, ким особисто для вас являється Христос, як саме ви пізнали Христа, а не те, як написано у книжках, чи як вам розповів хтось інший. Потрібно проповідувати своє особисте свідчення: як Бог вас зцілив, як звільнив від залежності, від страху, чи від образи саме вас, а не когось іншого. Розкажіть, що Він зробив особисто для вас. Не варто розказувати, як Він спас чи зцілив когось – це не спрацьовує. Розкажіть своє особисте свідчення Божої Слави, проявленої у вашому житті, засвідчіть, як ви перемогли сатану: «Вони перемогли його кров’ю Агнця і словом свід­чення свого і не полюбили душі своєї навіть до смерти.» (Одкр. 12:11).
Коли ви свідчите про Христа, – ви не повинні свідчити про те, як вірить Павло, Кифа, Аполлос, чи ваш пастор. Важливо засвідчити про те, як вірите ви, і що Христос зробив у вашому житті, як Він вас зцілив, як визволив вашу душу від пекла і смерті. Господь звелів нам бути свідками Йому, а не вчителям: «… але ви приймете силу, коли зійде на вас Дух Святий; i будете Моїми свідками в Єрусалимі та по всій Юдеї й Са­марії та аж до краю землі».» (Діян. 1:8).
Якщо ви будете розказувати іншим про те, як Павло, Аполлос, чи ваш пастор розуміє, чи знає Христа, – це не принесе плода! Важливо розказати про те, як особисто ви розумієте і знаєте Христа – це і є ваше свідчення про Христа! Таке свідчення принесе плід тим, хто слухає.
 
 
Автор – Олексій Волченко


* для того, щоб поділитися статтею в будь-якій соціальній мережі з мобільної версії сайту, потрібно натиснути  в кінці статті, обрати із запропонованих варіантів той, який потрібен саме вам, натиснути на його іконку, і підтвердити дію на сторінці свого профілю.