Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Як здійснювати успішне служіння у державі з іншою культурою? Як розповісти про Христа її мешканцям, щоб вони відкрили свої серця для Доброї новини? Гадаємо, ці питання ставлять перед собою всі ті люди, які щиро бажають бути ефективними місіонерами. До нашої студії, на програму «Світлі гості», завітав пастор «Церкви живого Бога» Сергій Васильович Балюк.Нещодавно він повернувся з місіонерської поїздки до Непалу і розповів багато цікавого про цю незвичайну країну. А також служитель поділився цінним досвідом благовістя в іншій культурі.

За словами нашого гостя, це була його перша поїздка до Непалу. Ця держава розміщена між двома великими країнами – Індією та Китаєм. Як кажуть місцеві жителі, вони мають двох «старших братів».

За словами Сергія Балюка, Непал є  найбільш високогірною державою світу. Населення становить 29 мільйонів мешканців. Столиця - Катманду. Основною їжею непальців є рис. Як засвідчив гість нашої студії, для нього неабияким подивом було побачити цю сільськогосподарську культуру на висоті 2 тисячі метрів.

Звісно, що Непал дуже відрізняється від України. Втім, Сергій помітив одну, схожу з нашою культурою, річ. У Непалі росте дуже багато… чорнобривців.  Їх можна побачити на кожному обійсті. Сергій Васильович розповів, що він постійно наспівував українську пісню «Чорнобривців насіяла мати». Пастор розповів таку цікаву історію: одного разу він потрапив на святкування непальського Нового року. Місцеві жителі брали чорнобривці, нанизували їх на мотузочки і прикрашали цими гірляндами свої домівки, подвір’я і навіть домашніх тварин.

Непал - країна густонаселена. Столиця Катманду для Сергія була схожою на великий мурашник. Світлофорів на дорогах немає. Є регулювальники, однак, як здалося українському гостеві, ніхто на них не зважає. Щоб перейти дорогу, слід  встановити з водіями зоровий контакт. Так вони зрозуміють, що тобі потрібно на інший бік вулиці, і зупиняться.

 За словами Сергія, такої кількості буддистських храмів він ще не бачив у жодній іншій державі. Звісно, що виникає питання: як за такої ситуації свідчити про Христа? На думку Сергія Васильовича, є три важливі речі, на які слід звертати увагу всім місіонерам. Перша – слід приймати людей іншої культури з радістю. Вони відчуватимуть це і відповідатимуть взаємністю.  Друга – слід помічати в тих чи інших традиціях щось добре і схвально про це відгукуватися. Тільки за наявності двох перших складових можна починати євангелізацію. А інакше, на переконання Сергія Балюка, люди замкнуться.


Є ще один момент у благовісті, який, на думку гостя нашої програми, є важливим: принесення християнства має супроводжуватися підвищенням соціального, культурного, економічного рівня місцевих жителів. Потрібно запропонувати їм певну річ, яка поліпшить їхній побут та життя. Якщо звіщається Слово Боже, але без покращень, то, як вважає Сергій Васильович, воно не принесе духовної трансформації людям.

Бог є Творцем кожної нації і відповідно її культури. Сергій Балюк переконаний: якщо у народу жорстоко відібрати його традиції, він втратить свою самобутність. Тому ті люди, які несуть християнську віру іншій нації, на думку служителя, мають чітко розуміти відмінність між язичництвом і власне культурою. Як вважає Сергій Васильович, слід принести  народові Христа, щоб Він засяяв саме у його культурі. Так збагатиться  Церква - Тіло Христове.

Докладніше про інтерв’ю з пастором Сергієм Балюком можна дізнатися на каналі Світлого радіо в Ютубі.