Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Сьогодні, 13 вересня, у Львівському палаці мистецтв,  відкрився 24-й «Форум видавців у Львові».  

На стенді видавництва УКУ на розсуд читачів представлені книги, серед яких третє видання «Йосиф Сліпий. Спомини». Публікація видана з ініціативи Інституту екуменічних студій УКУ. Але це не єдина книжка, яка приїхала на Форум з назвою «Йосиф Сліпий. Спомини», - харківське видавництво «Фоліо» здійснило її передрук  з однойменною назвою, де повністю скопійований текст без документів та посилань, відповідно є порушенням авторських та суміжних прав.

Директор Видавництва УКУ Володимир Нетак вже звернувся до видавництва «Фоліо» з офіційною вимогою про припинення порушення авторських прав. У цій вимозі зазначено: «Книга «Йосиф Сліпий. Спомини», видана Видавництвом УКУ, є книгою, де здійснено впорядкування текстів Йосифа Сліпого упорядниками Марією Горячою та о. Іваном Дацком, повністю відповідає критеріям похідного твору, а, отже, підлягає охороні відповідно до чинного національного законодавства України. Адже до наших днів збереглися різні варіанти машинописного тексту, котрі були упорядковані та зведені до єдиного тексту, надані назви розділам. У книжці Йосиф Сліпий. Спомини. – Харків: Фоліо. – 252 с. ISBN 978-966-03-7500-0 повністю скопійований упорядкований текст із книжки Видавництва УКУ Йосиф Сліпий. Спомини (ISBN 978-966-2778-29-8) із сторінки 65 по сторінку 228.».

Також пан Нетак зауважив, що в Законі  “Про авторські та суміжні права” йдеться про порушенням авторського права, що дає підстави для судового захисту, є вчинення будь-якою особою дій, які порушують майнові права суб’єктів авторського права, з урахуванням передбачених статтями 21-25 Закону “Про авторські та суміжні права” обмежень майнових прав, зокрема використання твору без дозволу особи, яка має авторське право.

Відповідно до цього, Видавництво УКУ вимагає зняти з випуску і продажу книгу «Йосиф Сліпий. Спомини», а також надати публічні пояснення цьому кричущому випадку та повідомити «Видавництво УКУ» про вжиті заходи. В іншому випадку Видавництво буде змушене звернутись за захистом своїх порушених прав до компетентних органів.

Довідка:

Третє видання праці видане в ювілейному 125-році з дня народження  Йосифа Сліпого, побачило світ уточненим, виправленим і доповненим меморандумом о. Йоганнеса Віллебрандса, який опублікований мовою оригіналу та в українському перекладі.  Це видання здійснене за редакцією президента Інституту екуменічних студій УКУ отця-доктора Івана Дацька та доктора Марії Горячої.