Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

 

Факсимільне видання «Реймського Євангелія»  в Україні

 

В Україні вперше готують повне факсимільне видання «Реймського Євангелія». Цінний рукопис зберігається у муніципальній бібліотеці міста Реймса у Франції. Щоб повернути до України рукописну пам’ятку, Національний заповідник «Софія Київська», видавництво «Горобець» та муніципалітет Реймса, підписавши тристоронню угоду, взялися до підготовки і кириличної, і глаголичної частини  «Реймського Євангелія».

Це унікальна для нашої держави подія, адже досі в Україні видавалася лише кирилична частина книги. Окрім цього, заплановано здійснити наукові дослідження рукопису: зробити його сучасний науковий опис, проаналізувати особливості мови та опублікувати деякі з перших наукових досліджень.

Цікаво, що саме із кириличною частиною «Реймського Євангелія» пов’язують ім’я Анни Київської королеви Франції та доньки Ярослава Мудрого. Історики небезпідставно вважають, що саме вона привезла Євангеліє на свою нову батьківщину і склала на ньому королівську присягу. Ця традиція зберігалася у Франції впродовж століть, тож «Реймське Євангеліє», що стало коронаційним, є цінною реліквією французького народу. Про це повідомляє РІСУ.