Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Найдавніший християнський манускрипт



  Учені розшифрували найдавніший християнський манускрипт епохи римського Єгипту. Унікальний документ проливає світло на побут та сімейні взаємини часів раннього християнства.
  Лист понад 100 років зберігався у Базельському університеті. У посланні йдеться, що на початку 3 століття християни жили поза містами в єгипетській глибинці.
  Листа адресував житель Єгипту Арріан своєму братові Павлу. Зміст послання, яке опублікувала у власній книзі професорка історії стародавнього світу Базельського університету Сабіна Хюбнер, такий:
  «Вітаю, мій господаре, мій незрівнянний брате Павле. Я, Арріан, вітаю тебе, молячись, щоб усе було добре в твоєму житті.
   Оскільки Менибій збирався до тебе, я вважаю за потрібне вітати тебе, як і нашого батька. Тепер я нагадую тобі про гімназіарія, щоб ми тут не переживали. Гераклідесу не вдалося вирішити питання, тому що його обрали до міської ради. Знайди таким чином можливість самотужки придбати дві ароури землі.
   Також надішли мені соуса з риб'ячої печінки, на свій смак. Мати-господиня передає тобі, твоїй дружині, найсолодшим дітям вітання. Вітання від наших братів і всіх наших людей.
   Молюся, щоб ти досяг успіху в Господі».
  Використання абревіатури, відомої як nomini sacra, не залишає сумнівів щодо християнських переконань дописувача. Як пояснює Хюбнер, це винятково християнська формула з рукописів Нового Заповіту.
  Крім того, дослідники зазначають, що ім'я Павло вважалося надзвичайно рідкісним для того часу. Ймовірно, батьки назвали сина на честь апостола Павла. Про це інформує сайт «Католицький оглядач».