Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 



  1025 тому було звершено освячення Десятинної церкви.

  Храм Успіння Пресвятої Богородиці в Києві, більш відомий як Десятинна церква, посідає особливе місце в українській історії. Його було зведено впродовж 989–996 років з ініціативи святого рівноапостольного князя Володимира Великого. Це перший кам’яний християнський храм Руси-України, на будівництво та утримання якого князь виділив десяту частину своїх прибутків, тобто десятину. Звідси і походить неформальна назва головного храму держави – Десятинна церква.

  Як повідомляє «Літопис Руський», для будівництва храму було запрошено грецьких майстрів, за ними князь Володимир Великий відправив послів до Константинополя. 

  Відомо, що митрополит Петро Могила законсервував залишки давньої церкви. Тому в 1828–1842 роках збудували новий кам’яний храм.

  Нині фундамент Десятинної церкви є пам'яткою національного значення. Від 2005-го року тут ведуться дослідження, а також тривають дискусії щодо можливої відбудови храму.

  «Молімося, щоби з Божою допомогою ця унікальна святиня, яка свідчить про глибоке і давнє коріння та духовне багатство українського народу, була відновлена й надалі була осередком справжньої віри», - закликають у ПЦУ. Про це повідомляє РІСУ.