Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

«...Піднімися на дах,
Дочекайся досвітньої тиші.
Подивись, ген твоє
Між сузір'ями сяє ім'я.

Це не просто слова
В небесах, що не знати, хто пише.
Це тобі у любові
Небесній освідчуюсь я»

- Роман Коляда 

Композитор, піаніст, поет, диякон православної церкви – сьогодні у нашій студії Роман Коляда, і ми говоримо про найрізноманітніше: мультимедійне шоу про Тараса Шевченка, інформаційне протиборство в контексті реалій сьогодення та навіть про пластикові квіти.
Програма «Світла музика. Прем’єра» – не забувайте слухати нас онлайн, а ось і найцікавіше з нашого інтерв’ю: 

- «Шевченко іноді висловлюється як повсталий титан, що став навпроти Бога. Коли Бог каже: «Підпережись, Йове, і говори до Мене як чоловік», то от Шевченко одразу говорить, як чоловік. Як чоловік, який може помилятися, може навіть трагічно помилятися, але от не сприймаю я Шевченка як тотального атеїста або богоборця. Цей образ, знову ж таки, нам накинутий радянським дискурсом – радянській владі дуже вигідно було використовувати Шевченка як такого божка-революціонера, народника…»

- «Дуже зручно підігнати когось під свою картину світу, а на решту сказати «я не знаю», «я не люблю» або «я не сприймаю». Але це і наше людське право – чогось не сприйняти, з рештою»

- «Єдине, від чого хочу застерегти – у нас зараз дуже багато контраверсійного, суперечливого у нашім житті. Частину родин розділила війна, іноді навіть буває, що розділяє питання конфесійної приналежності. Через те я просив би уникати надмірної войовничості, навіть у боротьбі з пластмасовими квітами, як би ми з вами їх не «любили». Тому що якщо ви зараз прийдете на цвинтар і почнете всім казати не нести ці квіти, більшість людей вас не зрозуміє і це буде просто ще один конфлікт для них. У всьому треба починати з себе. Але якщо поряд є хтось, кому можна сказати, і він почує – скажіть»


- «Відкрита церква – церква не як щось консервативне, не герметичне і закрите, куди боязко зайти, бо тебе сваритимуть. Тому що ти не розумієш, що там відбувається.

В житті церкви, окрім власне богослужіння, яке є, безумовно, життям церкви, є ще дуже багато всього. Наша задача – показати життя церкви у повноті»

- «Людина це передусім людина. Їй властиво бути складною, їй властиво бути живою, їй властиво, по можливості, бути світлою» 

Дивитись інтерв’ю: