Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 


Написано: «Нама­гай­теся мати мир з усiма i свя­тiсть, без якої нiхто не побачить Господа. Пильнуйте, щоб хто не позбувся благодаті Божої, щоб якийсь гiр­кий корiнь, що вирiс, не завдав шкоди i щоб ним багато хто не осквернився;» (Євр. 12:14-15). Тобто, бачимо, що гіркий корінь – це результат того, що людина не має миру з усіма, не має хороших взаємовідносин з іншими людьми. Будь-яка ненависть, заздрість, роздратування може бути гірким коренем. Акцентується саме на тому, що це – корінь: те, що живить усе дерево, все життя людини! Тому, людина, яка не перебуває у мирі з усіма людьми, – живиться цією ненавистю, непрощенням, заздрістю, гордістю. Усі цінності такої людини просякнуті гіркотою цього кореня – через відсутність миру. Для чого написано: «Пильнуйте, щоб хто не позбувся благодаті Божої,…» (Євр. 12:15)? – для того, щоб ми знали, що людина, яка не любить, яка ненавидить – позбавлена благодаті Божої, вона шкодить сама собі, а це – оскверняє Духа Святого, Який перебуває в людині! Тобто, цей гіркий корінь оскверняє усе життя!
 
Виникає запитання: як же можна позбутися цього гіркого кореня? За плоттю – ніяк! Але, слава Господу за Ісуса Христа, тому що, коли ми приймаємо Його Господом і Спасителем, Він дає нам Духа Святого, Який і вбиває дух ненависті, заздрості, гордості, як написано: «… якого Господь Iсус уб’є духом уст Своїх i знищить явленням пришестя Свого.» (2 Сол. 2:8). Тобто, Господь, Який хрестить нас Духом Святим, дає нам Свого Духа, Яким ми можемо перемогти свою власну плоть, ненависть, непрощення, заздрість, гордість.
 
Проте, цікаво, що не лише невіруючі мають цей гіркий корінь! Віруючі також можуть мати ненависть, яка може просочувати конфесії, деномінації, служіння. Ми яскраво це бачимо, коли ортодоксальна церква протистоїть протестантам, і навпаки: звідки це? Ось це і є гіркий корінь, який пронизує Тіло Христове, від цього – «… багато з вас не­мiч­них i недужих i чимало вмирає.» (1 Кор. 11:30). Важливо не позбавляти себе Божої благодаті: а якщо подивитися на те, що відбувається в Україні – причина і прихована у гіркому корені. Майже 30 років ми маємо відкриті кордони, можна вільно проповідувати Євангеліє, Біблія – у вільному доступі, а живемо ми як? Саме від того, що у нас одні віруючі – проти інших віруючих – так ми і живемо. Гіркий корінь, який є у Тілі Христовому, дуже хворобливий для Церкви. Написано: «Дiти Божi i дiти дияво­ла пiзнаються так: усякий, хто не творить правди, не є вiд Бога, як i той, хто не любить брата свого. Бо таке є благовiстування, яке ви чули вiд початку, щоб ми любили один одного,… Ми знаємо, що ми перейшли зi смерти в життя, бо любимо братiв; той, хто не любить брата, перебуває в смертi. Усякий, хто ненавидить брата свого, є людиновбивця; а ви знаєте, що нiякий людиновбивця не має життя вiчного, що в ньому пере­бувало б.» (1 Ін. 3:10-11, 14-15). Це написано для нас, віруючих у Христа Ісуса! Тобто, якщо людина сповідала Ісуса Христа Господом, – вона вже хрещена Духом Святим: «У Hьому і ви, почувши слово iстини, благовiстя вашого спасiння, та увiрувавши в Hього, були вiдзначенi обiцяним Святим Духом,…» (Еф. 1:13), в людині уже живе Христос, вона уже має вічне життя. Але, при всьому цьому, якщо людина, яка увірувала, не любить свого брата, – вона є дитям диявола і не має вічного життя – «Усякий, хто ненавидить брата свого, є людиновбивця; а ви знаєте, що нiякий людиновбивця не має життя вiчного, що в ньому перебувало б.» (1 Ін. 3:15). Написано також: «Хто має Сина Божого, той має життя; хто не має Сина Божого, той не має життя.» (1 Ін. 5:12). Ми знаємо, що віруюча людина одночасно живе за плоттю і за духом, вона весь час знаходиться у боротьбі: «Я говорю: духом живiть, i ви не будете чинити похотi плотської, бо плоть бажає противного духовi, а дух противного плотi: вони одне одному противляться, так що ви не те робите, чого хо­тiли б.» (Гал. 5:16-17). Плоть – це ненависть, звеличування, гордість, відсутність миру, а дух – це любов: «З того знатимуть усі, що ви Мої ученики, якщо будете мати любов між собою.» (Ін. 13:35). Написано також: «Отже, браття, ми не боржники плотi, щоб жити за плоттю; бо коли живете за плоттю, то помрете, а коли духом умертвляєте дiла плотськi, то живi будете.» (Рим. 8:12-13). Ми не є боржниками ненависті! Ісус сказав: «Переможцеві дам сісти зі Мною на престолі Моїм, як і Я переміг і сів з Отцем Моїм на престолі Його.» (Одкр. 3:21). Ісус дав нам силу Духа Святого, якою ми все можемо перемагати: і ненависть, і непрощення, і гордість, і звеличування, і заздрощі! Ми всі народжуємося злими, мертвими у гріхах, Ісус говорив: «Отже, якщо ви, будучи злими, вмієте дари добрі давати дітям вашим, тим паче Отець ваш Небесний дасть блага тим, хто просить у Нього.» (Мф. 7:11). Саме Духом Святим, даним нам, ми і повинні перемагати зло, яке є в нас від народження.
Тому, «Нама­гай­теся мати мир з усiма i свя­тiсть, без якої нiхто не побачить Господа. Пильнуйте, щоб хто не позбувся благодаті Божої, щоб якийсь гiр­кий корiнь, що вирiс, не завдав шкоди i щоб ним багато хто не осквернився;» (Євр. 12:14-15)!
 
 
Автор – Олексій Волченко
 
 
* для того, щоб поділитися статтею в будь-якій соціальній мережі з мобільної версії сайту, потрібно натиснути  в кінці статті, обрати із запропонованих варіантів той, який потрібен саме вам, натиснути на його іконку, і підтвердити дію на сторінці свого профілю.