Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Людство, справді, має  бути вдячним тим геніям, які відкрили вітаміни А і D. Адже ці вітаміни - винятково важливі для життєдіяльності організму. З’ясуймо, чому саме.

Чудовий вітамін А…

…Поліпшує розвиток клітин усіх органів та тканин, необхідний для росту та формування кісток, важливий для нормального функціонування всіх слизових оболонок і шкірного епітелію, забезпечує хороший зір в умовах слабкого освітлення, поліпшує стан волосся, зубів і ясен, посилює утворення глікогену в печінці і  м’язах, запобігає розвитку злоякісних пухлин різних органів, регулює імунітет, має потужні антиоксидантні властивості.

Які продукти можуть забезпечити нас вітаміном А?

У формі ретинолу він міститься у курячій, яловичій і свинячій печінці, консервованій печінці тріски, ікрі білуги, жовтку яєць, вершковому маслі, твердих сортах сиру, жирних сортах м’яса і риби.

А у формі каротиноїдів вітамін А міститься в моркві, петрушці, селері, шпинаті, черемші, шипшині, червоному болгарському перці,  абрикосах, гарбузі, томатах. Можна користуватися простим правилом – каротини є в усіх овочах і плодах червоно-помаранчевого кольору.

Дефіцит вітаміну А в організмі призводить до сухості шкіри, вугрів та гнійничків,  тьмяного волосся, ламких нігтів, розладу сутінкового зору, погіршення активності імунної системи, схильності до частих інфекційних захворювань, збільшення ризику появи злоякісних пухлин.

Гіпервітаміноз А також є небезпечним. Тому слід дотримуватися норм вживання цього вітаміну.

А тепер трохи про вітамін D.

Він виконує безліч функцій -  сприяє засвоєнню кальцію, магнію і фосфору в організмі, запобігає  рахіту та остеопорозу,  відіграє важливу роль у зміцненні кісток і зубів, бере участь у процесах росту клітин, попереджає розвиток ракових пухлин, зміцнює імунітет, позитивно впливає на стан шкіри, сприяє нормальній роботі нервів та м'язів.

За нестачі вітаміну D зростає ризик розвитку діабету, артриту, атеросклерозу.

Де міститься вітамін D?

У риб'ячому жирі, морській рибі, надто ж у лососі, ікрі, трісковій печінці, також яєчному жовтку, вершковому маслі, сирі, молоці, а ще горіхах, петрушці, кропиві, картоплі.