Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

 

 Ім’я Бога

 

Від часу становлення монотеїзму, пророки почали говорити, що є лише одне джерело життя, яке і являється творцем усього. Якщо Творець один – виникає запитання: для чого єдиному Ім’я? Адже, імена людей, чи назви предметів існують для того, щоб відрізняти щось одне від іншого собі подібного. А якщо Бог – один – навіщо Йому Ім’я? Від кого ми ще повинні відрізняти Бога? Як розібратися у цьому запитанні?

 

Насправді, це людям потрібно знати Ім’я Бога – для того, щоб спастися: «Бо «всякий, хто покличе iм’я Господ­нє, спасеться».» (Рим. 10:13).

Але, яке це Ім’я?

У Старому Заповіті в Бога було багато Імен: Саваоф – Бог Небесного воїнства, Ель-Шаддай – Бог всемогутній, Елохім – Всесильний, Сущий – той, що вічно існує і т.п. Сам Бог у Біблії називав Себе то одним Ім’ям, то іншим. А як нам називати Бога? Невже всіма Іменами? Але ж їх близько двадцяти в Писанні!

Всі ці Імена Бога описують Його властивості. Наприклад, Сущий – це не зовсім Ім’я, а швидше за все, властивість Бога – що Він був, є, і буде, і що Ним все існує: «… i Вiн є ранiш усього, i все Hим стоїть.» (Кол. 1:17), «Все через Нього сталось, і без Нього ніщо не сталося, що сталося.» (Ін. 1:3).

Отже, якщо у Бога так багато Імен, – то все-таки, яке Ім’я Бога?

Природа Бога і природа людини – різна. Людина – плоть, а Бог є Дух! Тому, як людина може звернутися до Бога? Це неможливо! Але, лише до певного моменту. Господь 2000 років назад вирішив відвідати цю землю. Коли настала повнота часу – Бог, Який створив небо і землю, Який рухає планети, створює їх, – вирішив втілитися в людину для того, щоб ми могли наблизитися до Бога і назвати Його на Ім’я, щоб отримати спасіння.

Саме у цьому і полягає наша віра: «I безпереч­­но – велика благочестя тайна: Бог явився у плотi,…» (1 Тим. 3:16). Наша віра полягає у тому, що це Сам Бог прийшов до нас в образі Сина людського! «Бога ніхто не бачив ніколи; Єдинородний Син, Який у лоні Отця, Він явив.» (Ін. 1:18).

Ісус Христос відкрив усім людям людське Ім’я Бога і продовжує відкривати: «І Я відкрив їм ім’я Твоє і відкрию,...» (Ін. 17:26) – ось це і є Ім’я Ісуса Христа, тому що Сам Бог став людиною для того, щоб ми – люди, могли звернутися до Нього – до Бога, і спастися.

В Імені Ісуса Христа полягає наша віра: «Ісус сказав йому: стільки часу Я з вами, і ти не знаєш Мене, Филипе? Хто бачив Мене, той і Отця бачив; як же ти говориш: покажи нам Отця? Хіба ти не віриш, що Я в Отці і Отець у Мені? Слова, які Я кажу, не від Себе кажу; Отець, Який в Мені перебуває, Він творить діла. Вірте Мені, що Я в Отці і Отець у Мені. Якщо ж ні, то вірте Мені за самими ділами.» (Ін 14:9-11).

Чи вірите ви, що через Ісуса Христа говорив Сам Бог?

Чи вірите ви, що через Ісуса Христа Сам Бог творив діла?

Отже, це і є предметом нашої віри, яку для нас визначив Господь: що це Сам Бог був у Ісусі Христі!

Нам необхідно зрозуміти, що після Голгофи, після розірваної завіси в храмі, – всі Імена Бога з’єдналися в одне Ім’я Ісуса Христа: «І Господь буде Царем над усією землею; у той день буде Господь єдиний, і ім’я Його єдине.» (Зах. 14:9).

Тепер є лише одне Ім’я – Ісус Христос! І це Ім’я Бог дає нам для спасіння: «Бо якщо вустами твоїми будеш сповiдувати Iсуса Господом i серцем твоїм вiрувати, що Бог воскресив Його з мертвих, то спасешся,…» (Рим. 10:9); «Бо «всякий, хто покличе iм’я Господ­нє, спасеться».» (Рим. 10:13). І вже тепер жодним іншим ім’ям неможливо спастися, тому що Бог визначив для людей лише одне Своє Ім’я для спасіння: «… бо немає iншого iменi пiд небом, даного людям, яким належало б спастися нам.» (Діян. 4:12).

Іоан у книзі Одкровення пише, що на Небі – є тільки одне Ім’я Отця і Христа: «І нічого вже не буде проклятого; але престіл Бога і Агнця буде в ньому, і раби Його будуть служи­ти Йому. І побачать лице Його, й ім’я Його буде на чолах їхніх.» (Одкр. 22:3,4).