Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

 

Чистота та лукавство 

 

Щоранку в прямому ефірі радіослухачі мають змогу висловити свої думки з приводу теми обговорення. Сьогодні йшлося про чистоту та лукавство людини і Боже ставлення до цього. Лейтмотивом розмови стали слова з вісімнадцятого псалма Давида, який він склав як пісню вдячності Богові за спасіння Давида від воїнів царя Саула, що переслідували героя-псалмоспівця. «Із справедливим Ти справедливий, із чесним - чесний, із чистим - чистий, а з крутієм – боротьба»
По єврейськи це звучить десь так: Ім хасид тітхасад, ім гвар тамім тітамам. Ім навар тітбарар, веім ікеш тітпаталь.
«Хасид» - від «Хесед», що перекладається, як «милість», або ж вірність, добрість, милосердя внаслідок особистої відданості, лояльності.
«Тамім» - довершений, досконалий, закінчений, виповнений, цілісний.
«Барар» - очищений, чистий, з чистими руками і серцем.
А от «ікеш» - покручений, кривий. З «ікеш» ти будеш «паталь» . «Паталь» має два значення: «хитрість» і «боротьба». А тому в різних перекладах ми і знаходимо ці два різні варіанта.
Учасниками було процитовано ці рядки з нового українського перекладу біблії під редакцією о.Рафаїла Турконяка, де йдеться не про Бога, а про людину між людей: «З чоловіком невинним ти будеш невинний, а з лукавим і ти станеш лукавим». Між іншим, слухачами було зазначено і те, що Давид, здається, пов’язує своє чудесне спасіння спасіння від переслідувачів зі своєю праведністю і непорочністю сого способу життя, що на думку деяких сьогоднішніх християн, не дуже-то узгоджується з доктриною про Боже благовоління до людини лише по її вірі і Його благодаті, незаслуженій милості. Давид пише, що «був непорочним перед Богом і остерігався гріха; і воздав мені Бог по правді моїй, і за чистотою рук моіх перед очами Його». Але треба зазначити, що «воздав» тут стосується не вічного життя, а лише вибавлення від смерті в конкретному випадку. І до того ж, чи не занадто ми вимогливі до древніх благочестивців, бажаючи, щоб всі вони досконало вивчили всі послання апостола Павла?