Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Гість: отець Петро Октаба, доктор теології
Програма: «Світлі гості»
Ведуча: Ірина Суботовська

 

   Як свідчить чернець-домініканець РКЦ, доктор теології в Інституті релігійних наук імені Томи Аквінського отець Петро Октаба, тема єдності між християнами – особлива для нього. Тому служитель намагається частіше відвідувати заходи, які сприяють діалогу та порозумінню між різними конфесіями. Коли прийшло розуміння того, що на цю тему  варто говорити частіше? Відповідь на це та інші запитання отець Петро Октаба дав у нашій програмі.

 

   «Тема єдності з’явилася як наслідок зустрічі з Богом. Особистої зустрічі з Ісусом Христом. Мені тоді було 18 років…»

 

   «…Я Богу дякую також за стежку математики. Цей самий розум нам дає Господь для того, щоби знаходити знання Бога. Як і, власне, те саме дає нам через математику. Це також Його світ, який [Він] створив»

 

   «Чому, власне, математика й Біблія особливо є спільними? Як ми маємо якусь математично записану фразу, треба її дуже добре зрозуміти, про що йдеться. Те саме в Біблії. Тут кожне слово має свою вагу, своє значення. Ось, власне, вміти читати цей текст, який перед нами є. Розуміти, що ось це є шлях Божий.  Не мої думки, не мої асоціації, але цей текст веде нас до істини»

 

   «…Шукайте Бога. Шукайте Його Самого. Як, в який момент, в якому місці Його зустрінете? Це тільки Бог знає. Але Господь нас веде до зустрічі з Собою… Господь нас веде до Себе також через запрошення від когось – реколекції, якась зустріч, молитва – це може бути, власне, нагодою до того, щоби зустріти Самого Бога. Бо жодна людина – не Бог. Але через людину може Бог до нас промовити…»

 

   «…Маємо в Євангелії таку одну історію, яка для мене завжди є прикладом, як іти за Богом і виповнювати Його волю. Це милосердний самарянин. Він нічого не планував. Дорогою побачив когось, хто потребує його. Зупинився… Присвятив свій час… Зробив, що міг. Відповів на ситуацію. І, я думаю, що Бог завжди нас так веде. Не треба занадто шукати, що мені буде цікавим робити. Просто побачити, що є навколо мене якісь потреби людей і в чому я можу відповісти на ці потреби. Потреби людей визначають нам шлях життєвий. Навіть не мої плани…»

 

   «…Шукати те, що спільне у католиків, протестантів… Господь це мені показав з самого початку моєї дороги.  Я був католиком, але просто на різних зустрічах біблійних, молитовних я зустрівся з протестантами, які займалися євангелізацією. Вони нас вчили, як це робити. І я тоді зрозумів: кожен християнин має величезне багатство, кожен християнин може поділитися з іншими конфесіями ось цим своїм багатством. Треба мати просто серце відкрите. І слухати, навчатися від інших. Я розумію, що це ключ до єдності церкви…»