Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Гість: Анатолій Любарський, поет
Програма: «Світлі гості»
Ведучий: Владислав Бондарков

 

   Навіщо Церкві потрібне служіння слова? Адже, як каже Біблія,  «Царство Боже не в слові, а в силі».  На цю та інші цікаві теми ведучий Владислав Бондарков спілкується з поетом-християнином  Анатолієм Любарським.

 

    «У нас [в церкві] є поетичне служіння, тобто, кожного недільного служіння обов'язково хтось читає вірші різних поетів. Але, найголовніше, у нас 2004 року з'явилася така специфічна форма ведення прославлення: з дозволу церковної ради я спробував влітку 2004 року молитви на служіння Причастя і на святкові служіння робити у віршах. Вийшло і пішло. Й ось уже 15 років це все триває...»

 

   «Риторика потрібна, я думаю, тим багатьом проповідникам, які не мають цього чудового дару від Бога - говорити з ходу красиво, доказово, переконливо. Таких дуже небагато. Я за час свого перебування (ось, 25 років я з Богом) зустрів одного такого. А іншим треба вчитися. Вчитися говорити. Вчитися не ламати слова. Вчитися вести себе на кафедрі. Вчитися готувати проповідь так, щоб слухачі зрозуміли і прийняли це. Це важливо»

 

   «...І  слова повинні бути осмислені. Повинні бути не тільки рима та ритм нормальний, але головне в поезії - це не рими і ритм. Є маса людей, які пишуть вірші, але не є поетами. Поезія - це, перш за все, поетичне бачення, це сенс, убраний в одяг поетики. Тобто, повинні бути образи, повинні бути метафори, гіперболи, які надають твоїм словам саме поетичного звучання»

 

   «На жаль, ще 30-40-50 років тому християни вважалися якимись зашореними такими «буками», у яких ні усмішки немає, ні сміху немає. Це не так. На жаль, це слово «сміхотворство» («масні жарти»), яке перекладено в канонічній Біблії..,  насправді – не «сміхотворство». Здебільшого переклади перекладають це слово як «брудні жарти», «масні жарти». Тобто, жарти - не заборонені. Заборонені брудні та масні жарти в християнстві. А гумор - заради Бога. Звичайно, немає людей, у яких більше причин для радості, ніж християни, на мій погляд. У нас майбутнє. У нас чудове майбутнє у вічності. У нас є причини для радості. Павло пише: «Радійте. І ще раз кажу - радійте». І тому гумор, карикатура - вони доречні. Звичайно, не сповзати в вульгарність, не сповзати у грубість...»

 

    «...[Талант] не набувається навчанням. Хоча талановитій людині однак доводиться додатково ще вчитися. Але спочатку приходить талант, а потім ти його вже відточуєш навчанням»

 

   «...Для того, щоб талант виявився, потрібен збіг обставин. Потрібно так, щоб зійшлися обставини життя, щоб була потреба щось зробити. І коли ти бачиш, як у тебе це добре виходить, ти розумієш: «Ого, у мене навіть це - від Бога». Це може статися і в 20 років, і в 40 років, і в 70»