Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Рубрика: «Обласна ефірна перекличка»
Гість: Сергій Беркут, священик (Чернігівщина)
Ведуча: Ірина Суботовська

 

   «Не маєте, бо не прохаєте». Чому люди припиняють молитися? Через лінь? Утому? Розчарування? Як відновити свіжість молитви? Як не втомлюватися та не розчаровуватися і зберігати постійність та наполегливість у молитві? Про це розмовляємо зі священиком Сергієм Беркутом із Чернігівщини.

 

 «… Молитва – це розмова з Богом. І, взагалі, весь досвід Церкви – це досвід розмови людини з Богом…»

 

«Ми маємо уявляти перед собою саме живого Бога, Який не десь далеко… Він ось тут близько, поряд   з нами. Він обов’язково чує, але чує те серце, яке відкрите для Нього»

 

«Один владика сказав, що «в моєму житті були такі ситуації, надскладні ситуації, коли я так само піднімав руки до Бога і взивав до Нього, й у відповідь чув… гробову тишу. Так повторювалось деякий час і мені здавалося, що Господь мене не чує. Але протягом якогось відрізку часу я зрозумів, що в той час саме Господь найпромовистіше зі мною говорив»

 

«Молитва потрібна не стільки Богу, скільки нам. Це те, що наближає нас до Бога. Бог завжди близький до людини. Бог від нас не віддаляється. Але ми від Бога віддаляємось. Коли ми від Бога відвертаємося і прямуємо в інший бік, у бік гріха, у бік нашої якоїсь порочності і слабкості, то тільки в той момент, коли ми повернемось назад, ми будемо відчувати, що Бог все ж близько…»

 

«… Навіть тоді, коли нам здається, що Бог нас не чує, ми молитву не повинні залишати, а повинні навіть у ті часи її посилювати і перетворювати себе. Ми ж отримуємо дар молитви не тільки за наше старання у молитві, а ще й за наше життя. Святитель Іоанн Золотоуст каже, що ми маємо не тільки молитися, але й серце своє очищати. І знати, як молитися. Ми маємо молитися про духовне…»