Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

15 вересня Національний банк України випустить в обіг пам’ятну монету «500 років Реформації» номіналом 5 гривень тиражем 40000 штук.

Початок релігійно-громадського руху в Європі XVI – середини XVII ст. пов’язують з виступом німецького реформатора, доктора богослов’я Віттенберзького університету Мартіна Лютера, який в 1517 році опублікував свої знамениті «95 тезисів». Ці тезиси були націлені проти практики продажу індульгенцій і відмічали, що людина досягає “спасіння душі” не із-за церкви та її обрядів, а за допомогою віри, яка дарована їй безпосередньо Богом.

Вплив Реформації на українських землях проявився в демократизації церкви, наближенні її до народу, процесі створення національних шкіл, типографій, перекладу Біблії та богослужбових книг на живу українську мову.

На аверсі монети розміщені: вгорі — малий Державний Герб України, під яким написи: «Україна», «5 гривень», справа — рік чеканки монети — 2017; на дзеркальному фоні — хрест, зліва — стилізована сторінка розкритої Біблії, переклад якої на німецьку мову виконав Мартін Лютер, з декоративною закладкою з українським орнаментом, що символізує причетність України до загальноєвропейського процесу створення нової церкви.

Справа від хреста розміщені п’ять тезисів, які являються квінтесенцією цієї теології: «Тільки Писання», «Тільки віра», «Тільки благодать», «Тільки Христос», «Тільки Богові слава»; логотип Банкнотно-монетного двору Національного банка України (знизу справа).

На реверсі монети розміщені: в червоно-чорному фоні, що символізує драматизм часу, розп’яття; справа — Мартін Лютер, який тримає в руці лист зі своїми тезисами, і написи: «Мартін Лютер» (вгорі), «500 років Реформації» (вертикально зліва).

Художники: Володимир Атаманчук, програмне моделювання — Віталій Андріянов. Скульптори: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.