Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Доброго ранку! Як ви себе почуваєте?
Як вам пропозиція починати будь-яку розмову з цього простого питання? 

12 травня, Міжнародний день запобігання синдрому хронічної втоми. Перші заходи з цього приводу стали проводиться вже з 1992 року – дата присвячена святкуванню дня народження сестри милосердя Флоренс Найтінгейл. 

Синдром хронічної втоми це дуже реальна хвороба, а не вигадана кимось, хто просто стомився, як могло здатися спочатку. Відомо, що вона є аутоімунним захворюванням і може передаватися повітряно-крапельним шляхом, як вірус. 

Головна проблема синдрому хронічної втоми полягає в тому, що люди, у яких є цей стан, іноді помічають, що їм ніхто не вірить. «Їм часто кажуть, що це все просто в їх головах, а це дуже реальна і болісна хвороба, яку, як і всі інші, не можна ігнорувати», - говорить доктор медицини Джейкоб Тейтельбаум, експерт, що спеціалізується на лікуванні хронічної втоми. 

Але рішення є! Варто відрізняти втому (нормальне і нетривале (!) явище) від перевтоми (сукупність різних втом, негативні функціональні зрушення в організмі), і якщо за собою або за кимось із близьких ви помічаєте такі симптоми, як:

  • раптове виникнення виснажливої слабкості;
  • прогресуючу втому, що не проходить після відпочинку;
  • серйозне зниження працездатності;
  • відсутність інших видимих причин або виснажуючих хвороб, які можуть спричинити неминущу втому,

    то варто звернутися по професіональну допомогу, а також внести зміни до власного розпорядку життя і вимог до себе.

Пам’ятайте, найцінніше – це міцне здоров’я. Позитивні зміни у способі життя допомагають, особливо, якщо завчасно думати про це і проводити їх як профілактику – адже станом на сьогодні медикаментозне лікування синдрому хронічної втоми обмежується переважно вітамінами, біологічними добавками та антидепресантами. Тож саме якісні зміни поведінки неодмінно допоможуть полегшити симптоми і перемогти хворобу. 

У їх числі, по-перше, хороший нічний сон – від восьми до дев’яти годин на добу. Нестача сну може лише погіршити загальний стан, і взагалі нікому не рекомендована. Другий, але не менш важливий аспект – вживання продуктів в контексті збалансованої дієти і активність у межах ваших можливостей – ось найкраща панацея для гарного настрою і стабільного здоров’я.

Також маємо декілька більш несподіваних порад від медичних фахівців, над якими рекомендуємо замислитися:
- слідкувати за раціональним і достатнім освітленням місць вашої роботи і відпочинку;
- поліпшити санітарно-гігієнічні умови виробничого середовища (немає межі ідеалу);
- ліквідувати можливе забруднення повітря, шум, вібрації, нормалізувати мікроклімат оточення;
- організувати робоче місця – слідкувати за правильним робочим положенням, прийнятним ритмом роботи, раціоналізацією трудового процесу;
- а також ввести використання емоційних стимулів і впровадити раціональний режим праці і відпочинку.

Не забувайте про себе, любі читачі!
Діліться цією інформацією і намагайтеся зосередитися на тому, що вам подобається, корисно і не доставляє дискомфорту. І не хворійте, бажає вам Світле радіо!