Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Вітаємо з днем матері!

У календарі свят для мами визначений особливий день, який святкується в Україні у другу неділю травня. Офіційне державне свято було встановлене у 1999 році, а зараз святкування стало популярною і доброю сімейною традицією.

Безумовно, це свято – одне з найбільш зворушливих, адже кожен з нас з дитинства і до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ – образ своєї мами, яка для кожного є найріднішою і найближчою людиною у всьому світі.

У цей день прийнято дарувати листівки і квіти, готувати приємні сюрпризи для мам і просто зустрічатися всією сімє’ю для того, аби побути разом.

З чого ж починалося це зворушливе свято?

У 1908 році американка Анна Джарвіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів в окремий день – на честь своєї матері, Анни Марії Рівз-Джарвіс, яка передчасно померла. Анна Марія Рівз-Джарвіс була відомою громадською діячкою і боролася за розвиток сфери охорони здоров'я у США.
І вже у 1910 році у штаті Вірджинія вперше визнали День матері офіційним святом. Згодом, у 1914, президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх матерів.
Після завершення Першої світової війни День Матері почали відзначати і в Європі. Нині у світі надзвичайно багато традицій святкування Дня матері, ось найцікавіші з них.

У Великобританії материнський день вперше проголосив король Генріх ІІІ. У той час багато англійських бідняків працювали в прислузі у багатих і оскільки вони часто працювали далеко від сім’ї, їм доводилося жити в домівках своїх роботодавців. У Материнську неділю їм надавався день відпочинку, з тим, щоб вони вирушили додому і провели цей день з матерями. Символом свята було особливе «материнське тістечко», яке дарувалося матері на знак поваги.
Традиційно на свято смакували тортом, прикрашеним 12 кульками марципана.
Нині на День Матері заведено пекти торти і кекси, дарувати матері шоколад і квіти.

У Литві цього дня жителі країни вітають матерів та дякують їм за доброту, тепло їхніх рук та сердець. У костелах відбуваються урочисті богослужіння, а президент Литви вітає матерів зі святом і нагороджує тих, що народили, виростили і виховали сімох і більше дітей.

У Фінляндії на вулицях міста в День Матері вивішують прапори, діти готують подарунки для мам, а татусі в цей день працюють на кухні, кожен в міру своїх здібностей і можливостей. Також в Фінляндії прийнято вітати в цей день бабусь.

У Білорусі День матері святкується 14 жовтня і збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці за православним календарем.

В Австралії традиційно в цей день матерям дарують хризантему, англомовна назва якої «chrysanthemum» закінчується на «mum» — так в Австралії зазвичай називають маму.

В Японії перше святкування Дня матері відбулося 1931 року з нагоди дня народження Імператриці Коджюн. А після поразки Японії в Другій світовій війні, під впливом американських традицій, японці стали святкувати день матері щороку, кожної другої неділі травня. В цей день у них прийнято вітати матерів і дарувати їм гвоздики.

У США існує традиція носити в цей день квітку гвоздики на одязі. До того ж, її колір має значення – так кольорова гвоздика говорить про те, що мама ще жива, а біла – що її вже немає на цьому світі. 

А у нашій країні День матері завжди випадає на неділю, а це – вихідний день. Тож спробуйте провести цей день в родинному колі – в травні, зазвичай, вже дуже тепло, тож можна вибратись кудись на природу чи влаштувати пікнік в парку. До речі, у цей день завжди влаштовують концерти та інші розважальні заходи – ми впевнені, що і у вашому місті відбуваються такі активності:)

Всім відомо, що щасливі діти ростуть в дружній родині й під опікою щасливої матері. У цей день колектив Світлого радіо від усієї душі вітає дорогих мам з їх святом. Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість.
Божих вам благословень!