Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

30 травня - Всесвітній день боротьби проти астми і алергії, а також День розсіяного склерозу.

У цей день люди поширюють знання про ці хвороби аби підвищити рівень освіти населення та завжди бути готовим допомогти тим, хто зіштовхнеться з такою проблемою.
Всесвітній день боротьби проти астми був заснований за рішенням Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, має щорічний характер і відзначається 30 травня спільно з Всесвітнім днем хворого алергією.

Сьогодні державою і волонтерами проводяться різні тематичні заходи і їх мета - залучення уваги громадськості до цих важливих проблем. Статистика говорить: за даними епідеміологічних досліджень, на сьогоднішній день більше 40% населення мають ті чи інші ознаки алергії. Мова йде про неінфекційну пандемю: кожна третя людина хвора на алергічний риніт і майже кожен десятий - на бронхіальну астму.

 

Також 30 травня – Міжнародний День розсіяного склерозу.

Розсіяний склероз - це хвороба, що вражає головний мозок, зорові нерви, спинний мозок, що призводить до порушення відповідних функцій організму. Вона характеризується утворенням хаотично розсіяних вогнищ демієлінізації - втрати мієліну, білої жирової речовини, що покриває аксони - нервового волокна.


Про захворювання нічого не було відомо до 1835 року, коли французький лікар Ж. Крювельє описав перший випадок. Два роки по тому у Великобританії про хворобу повідомив Р. Карсвелл. До середини 19 ст. вже були відомості про значне число випадків, і згодом французький невролог Ж. Шарко підсумовував патоморфологічні ознаки розсіяного склерозу і розробив його діагностичні критерії.

Розсіяний склероз зазвичай можна діагностувати ще в молодості, але також він може проявитися в будь-який період до 60 років. Найвища захворюваність - серед осіб білої раси, що живуть в помірному кліматі. Хвороба не передається спадково. У списку причин повної інвалідності у продуктивному періоді життя розсіяний склероз посідає третє місце - після травм і ревматологічних захворювань.

Світле радіо бажає вам і вашим близьким здоров’я і пам’ятайте, що наш Бог – всемогутній!