Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Під час експедицій Колумба індіанці дарували іспанцям тютюнові листя, які використовувалися ними для куріння, жування, як лікарські препарати. Сам Колумб не оцінив цю рослину, а ось один з його моряків Родеріго де Перез привіз з експедиції звичку палити, після чого і став першою європейською жертвою тютюнопаління.

Всесвітня організація охорони здоров’я в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну. Перед світовою спільнотою було поставлено завдання - домогтися того, щоб в XXI столітті проблема тютюнопаління зникла. Але XXI століття настало, але проблема все ще існує. Боротьба з нікотином триває. 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в світі, від причин, пов’язаних з курінням, щорічно передчасно вмирають більше, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків, або від СНІДу.

Кинути палити нелегко – відомо, що нікотин викликає сильну залежність, і всі ми знаємо людей, які спробували кинути, але всього лише через кілька місяців знову почали. Це проблема якою ми маємо займатися, тому що очевидно, що збільшення числа тих, хто кинув палити, є ключовим елементом зниження прогнозованого тягаря викликаних тютюном смертей протягом найближчого двадцятиріччя. 

Недавнє опитування в одній з великих країн, що розвиваються, показало, що дві третини курців помилково вважають, що куріння спричиняє невелику шкоду, або взагалі не несе її. Цікаво, що на даний час більшість з тих, хто успішно кинув палити, зробили це без будь-якої сторонньої допомоги. Доброю новиною є те, що можна знайти істотні переваги для здоров’я, кинувши палити в будь-якому віці. Ті, хто кинув палити у віці 30-35 років, мають таку ж тривалість життя, що у людей, які ніколи не палили. 

Відзначається також, що ціла низка антитютюнових заходів, що містяться в Конвенції ВООЗ, вже довели свою ефективність. Це - заборона на рекламу сигарет, підвищення акцизів на тютюнові вироби, на сигаретних пачках попередження і заборона на куріння в громадських місцях, на роботі.

До речі, цікаво, що попільнички з живих квітів — загальний символ Всесвітнього дня без тютюну. В кафе і ресторанах у цей день у попільничку кладуть квітку, що символізує здорове життя і відмову від куріння.