Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

ТРОХИ ІСТОРІЇ: "ГЕЛОВІН"


Сьогодні, першого дня листопада католицька церква відзначає День Усіх Святих (День Усі́х Святи́х (лат. Sollemnitas Omnium Sanctorum) — день вшанування святих церкви. Термін «Усі святі» охоплює як канонізованих святих, так і тих, хто залишився невідомим.
Свято має найвищий ранг —торжества. Крім того, він входить до числа так званих «обов'язкових».
Вважається, що дата 1 листопада могла бути обрана тому, що в цей час кельти відзначали свято Самайн, яке було пов'язане, крім усього іншого, із шануванням померлих праотців. Першими почали відзначати пам'ять усіх святих 1 листопада англійські та ірландські християни, а потім цю дату вирішив перейняти і Рим. Опис з'являється в староірландській літературі починаючи з X століття. Назва цього свята походить від староірландського слова Samhain, яке означало «кінець літа» та згодом перетворилося в ірландську назву місяця листопада.Стародавні традиції Самайна знайшли своє відображення і у святі Гелловін, що відзначався напередодні.
Нам добре знайомою стала назва цього дня - слово «Геловін». (англ. Hallowe’en). Слово походить від англійського Hallowe'en — скорочення виразу All Hallow's Eve — надвечір'я (переддень) Дня всіх святих, яке своєю чергою розшифровується як All Hallowed Souls Eve — дослівно: Надвечір'я Всіх Святих Душ. (У рівнинній шотландській, надвечір'я — це even, що видозмінилося до e'en або een). Хоча раніше, у давньоанглійській мові трапляється вислів All Hallows' (ealra hālgena mæssedæg, день повернення усіх святих), власне «переддень» All Hallows' Eve згадується лиш у 1556.
Римський єпископ Григорій IV присвоїв 1 листопада статус спільного для всієї католицької церкви Дня всіх святих.
Оскільки сьогодні деякими християнами відзначається "День усіх святих", ми в єфірі говорили зі слухачами про святість і святих. Що таке "святість", і хто такі "святі". Розмова вийшла вельми цікавою і не позбавленою певною мірою і суперечливості та дискусійності. Адже, з одного боку, всі послання апостолів адресовані "святим", а з іншого - "святість" мислиться багатьма, як найвищий щабесь розвитку божественних рис і якостей в людині, чудесними проявами, що вражають уяву "простих смертних". Відтак, браку в телефонних дзвінках і дописах, і відповідно в думках і точках зору сьогодні в ефірі не спостерігалося.

Автор: Владислав Бондарьков