Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Як можна випробувати свою віру?

Напевно, у всіх віруючих людей в житті відбуваються обставини, після яких приходять думки: чи знаходяться вони у вірі? Ймовірно, після якогось вчинку, люди відчувають докори сумління, адже, ми плотські, і доки живемо – це нормально, що ми оступаємося. Ми знаємо, що написано: «Перевiряйте самих себе, чи у вiрi ви; самих себе дослiджуйте. Чи ви не знаєте самих себе, що Iсус Христос у вас? Хiба тiльки ви не тi, ким повиннi бути.» (2 Кор. 13:5). Як же можна випробувати себе у вірі? Як можна досліджувати самих себе? Як дізнатися, що Ісус Христос в нас?

 

Найголовнішим випробуванням і дослідженням є любов – бо ближніх, і, навіть, до ворогів. Написано: «Хто не любить, той не пiзнав Бога, тому що Бог є любов.» (1 Ін. 4:8). Той, хто не любить – ще не пізнав Бога, у ньому ще не відобразився Христос. Але якщо Христос у вас, – то ви любите інших так, як їх любить Христос – любов’ю Ісуса Христа. Христос любить всіх, навіть грішників, Він виправдовує нечестивих: «Бо Христос, коли ми ще були немiчнi, в призначений час помер за нечестивих.» (Рим. 5:6). Чи ставимося ми до грішників так, як ставиться до них Ісус? А Ісус любить грішників: «Бог же Свою любов до нас доводить тим, що Христос помер за нас, коли ми були ще грiшниками.» (Рим. 5:8). Чи маємо ми до них співчуття, як у Христа? «Бачачи безліч людей, Він змилосердився над ними, бо вони були зморені й розпорошені, як вівці, що не мають пастиря. » (Мф. 9:36). Вівці (грішники) – всі розпорошилися, тому що вони перебувають у рабстві своїх помислів, у рабстві пожадливості плоті.

Написано також «Ми знаємо, що ми перейшли зi смерти в життя, бо любимо братiв; той, хто не любить брата, перебуває в смертi.» (1 Ін. 3:14): як це перевірити? Якщо ми ненавидимо, ображаємося, не прощаємо, заздримо, гордимося, засуджуємо – ми ще не повністю у вірі. Так, ми – діти Божі, якщо визнали Ісуса Христа Господом, але ми ще немовлята і маємо зростати у вірі. Для того, щоб перемогти власну плоть, Господь сказав: «Переможцеві дам сісти зі Мною на престолі Моїм, як і Я переміг і сів з Отцем Моїм на престолі Його.» (Одкр. 3:21).

Можна досліджувати себе через Любов, як написано: «Любов довготерпить, милосердствує, любов не заздрить, любов не вихваляється, не пишається, не безчинствує, не шукає свого, не гнiвається, не замишляє зла, не радiє з неправди, а радіє iсти­нi; усе покриває, всьому йме вi­ру, всього сподiвається, все терпить. Любов нiколи не минає, хоч i пророцтва скiнчаться, i мови замовкнуть, i знання зникне.» (1 Кор. 13:4-8): чи є у вас все це? Чи у вас є заздрість, гордість, образа, засудження? Що є у вашому серці? Найперша ознака випробування віри – ставлення до людей: чи є у вас любов? Тому що «Бог є любов» (1 Ін. 4:8), і саме цією любов’ю Бог проявляється в нас і через нас.

Якщо ви досягли любові, – вам не потрібно буде докладати зусиль, щоб прощати, не судити, не гордитися і т.п. Тому що, якщо любов є, – вона любить всіх: і ближніх, і ворогів, і, навіть, тих, хто ненавидить, ображає і проклинає вас: «А Я кажу вам: любіть ворогів ваших, благословляйте тих, хто проклинає вас, добро творіть тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто кривдить і гонить вас, щоб ви були синами Отця вашого Небесного, бо Він сонцем Своїм осяває злих і добрих і посилає дощ на праведних і на неправедних.» (Мф. 5:44,45).

 

Як сонце світить на всіх, так і любов ваша буде на всіх – і для добрих, і для злих! У такому разі ви вже не помилитесь, досліджуючи самого себе: а чи у вірі ви?