Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 


Це запитання задають дуже часто, але, чому ви думаєте, що єврейський народ не прийняв Христа? Лише єврейський народ саме й прийняв Христа! Жоден інший народ просто не зміг би без Юдеїв прийняти Господа! Якби євреї не прийняли Христа – ми б зараз були невіруючими язичниками, і швидше за все, земля би вже загинула, тому що люди без Бога винищили би одне одного!
 
Звернімося до Слова Божого, і порозмірковуймо: чи прийняли Юдеї Ісуса Христа? Написано, що за Ісусом ходило безліч людей – «Бачачи безліч людей, Він змилосердився над ними, бо вони були зморені й розпорошені, як вівці, що не мають пастиря.» (Мф. 9:39)! Як же ми можемо говорити, що євреї не прийняли Ісуса? Якщо Він у пустельних місцях годував 5 тисяч людей, інший раз – 4 тисячі (Мф. 16:9,10) – (і це без врахування жінок і дітей), то, скільки ж народу йшло за Христом у людних місцях?
Написано, що з усієї країни з УСІХ міст приходили до Нього: «Коли ж зібралося багато народу, і з усіх міст жителі сходилися до Нього…» (Лк. 8:4).
А після того, як зійшов Святий Дух – коли Петро проповідував, – увірувало 3000 людей: «От­же, тi, якi охоче прийняли слово його, охрестилися; i приєдналося того дня близько трьох тисяч душ.» (Діян. 2:41). Через деякий час, коли Петро проповідував з Іоаном, увірувало 5000 людей: «Багато з тих, хто слухав слово, увiрували; i чис­ло таких людей було близько п’яти тисяч.» (Діян. 4:4). Написано також: «Вони ж, вислухавши, прославили Бога i сказали йому: «Бачиш, брате, скiльки тисяч юдеїв [якi] увiрувало, i всi вони – рев­нителi закону.» (Діян. 21:20). Тобто, за деякими джерелами, лише а Єрусалимі було 50 тисяч тих, хто увірували у Христа! А скільки було по всій країні – неможливо уявити! Тому, абсолютно неправильно думати, що Юдеї не прийняли Христа.
 
Найголовнішим доказом того, що євреї прийняли Ісуса Христа, – це те, що сьогодні, через 2000 років, по всій землі у всіх країнах є віруючі – християни! Ми, язичники, пізнали Христа і Євангеліє тільки через Юдеїв. Доки Ісус Христос був у плоті на землі – Він взагалі не проповідував язичникам, а лише Юдеям: «Я посланий лише до загиблих овець дому Ізраїлевого.» (Мф. 15:24). Доки Ісус Христос не помер і не воскрес – Він навіть апостолам не дозволяв проповідувати язичникам: «Цих дванадцятьох послав Ісус і заповів їм, промовляючи: на путь до язичників не ходіть і в місто самарянське не входьте; а йдіть краще до овець загиблих дому Ізраїлевого;» (Мф. 10:5,6).
 
Ба, більше, Господь Ісус Христос заключив Новий завіт виключно із народом Ізраїльським, а не з язичниками і не з рештою всього світу: «Ось настають дні, – говорить Господь, – коли Я укладу з домом Ізраїля і з домом Іуди новий завіт,…» (Єр. 31:31).
 
Спочатку Ісус Христос і Євангеліє були дані Богом лише Юдеям, а вже потім Юдеї, заключивши завіт із Христом, передали Благу звістку язичникам. Тому, «… спасіння – від юдеїв.» (Ін. 4:22), як Павло писав: «Бо я не соромлюсь благо­вiстя Христового, тому що воно є сила Божа для спасiння всякому вiруючому, спочатку юдею, потім i еллiновi.» (Рим. 1:16). Але, елліни (язичники) отримали своє спасіння лише через Юдеїв, а не від Самого Христа, тому що Він не проповідував язичникам. Ісус доручив апостолам проповідувати всьому світу (язичникам) тільки після воскресіння: «І сказав їм: ідіть по всьому світу і проповідуйте Євангеліє всьому творінню.» (Мк. 16:15).
Слава Богу, що учні Христа послухалися, і пішли проповідувати Євангеліє по всьому світу! Проте, спочатку вони проповідували Христа тільки у єврейських синагогах! А вже потім євреї почали проповідувати язичникам – тому, написано: «… спасіння – від юдеїв» (Ін. 4:22). Саме Юдеї поширили Благу звістку про Христа по всьому світу! Саме Юдеї пожертвували своїми життями, щоб ми, язичники, почули Благу звістку – всі апостоли і багато учнів були вбиті за благовістя язичникам! Усі вони були євреями, тому, через євреїв увесь світ став віруючим в Ісуса Христа!
Ісуса не прийняли начальники та первосвященики – «Як видали Його первосвященики і начальники наші для засудження на смерть і розіп’яли Його.» (Лк. 24:20). Але, первосвященики розіп’яли Ісуса лише тому, що в тому була воля Божа: звершити відкуплення усіх людей від гріхів! Первосвященики, виконуючи волю Божу, принесли в жертву Ісуса Христа, як жертовного Агнця за весь народ: «… і не подумаєте, що краще нам, щоб один чоловік помер за людей, ніж щоб увесь народ загинув. Це ж сказав він не від себе (від Бога), а, будучи того року первосвящеником, пророкував (звершив пророцтво), що Ісус мав померти за народ,…» (Ін. 11:50,51) – усіма цими подіями керував Господь.
Оскільки завіт із Богом не приноситься без крові, то, на Пасху кров’ю Нового Завіту окропили спочатку Юдейський народ, а вже потім через Юдеїв – весь світ: «Увесь народ, відповідаючи, сказав: кров Його на нас і на дітях наших.» (Мф. 27:25). Спочатку відкупительна Кров Христа була лише на Юдеях (хоча вони й не розуміли того, що відбувається, але, Бог – розумів), а вже потім – через благовістя Юдеїв – Кров Христа була і на усіх язичниках, які прийняли Христа вірою!
Тому, саме завдяки Юдеям, ми знаємо Христа! Лише через Юдеїв спасіння прийшло усьому світу! Вони принесли віру у Христа всьому світу, тому, ніколи не говоріть, а тим більше – не засуджуйте, що Юдеї не прийняли Христа! Вони не просто прийняли Христа, а ще й виконали волю Господа – усьому світу донесли Благу звістку про Христа, щоб ми сьогодні були спасенні, щоб мали вічне життя, читали зараз Євангеліє! Саме завдяки Юдеям сьогодні в світі близько 3 мільярдів християн!
 
Ви запитаєте: а чому ж сьогодні євреї не приймають Христа, якщо вони вже виконали свою місію як священиків, котрі принесли в жертву Христа?
Якщо подивитися у Писання – побачимо, що це Бог не дає їм прийняти Христа: «Бо я не хочу, щоб ви, браття, не знали цiєї таємницi, – щоб ви не думали про себе, – що заслiп­лення Iзраїля сталося частково, доки не ввiйде повна кiлькiсть язичникiв;» (Рим. 11:25). Євреї дотепер виконують волю Бога для того, щоб язичники отримували спасіння. Тому, давайте не будемо звеличуватися, не будемо засуджувати Юдеїв за те, що вони не приймають Христа. Давайте будемо мати розуміння, що, завдяки їхньому подвигу віри ми пізнали Христа і Євангеліє, отримали спасіння у вічне життя.
 
 
Автор – Олексій Волченко


* для того, щоб поділитися статтею в будь-якій соціальній мережі з мобільної версії сайту, потрібно натиснути  в кінці статті, обрати із запропонованих варіантів той, який потрібен саме вам, натиснути на його іконку, і підтвердити дію на сторінці свого профілю.