Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 


Розмірковуючи про Різдво, нерідко виникає запитання: волхви, йдучи зі Сходу, бачили зорю, яка йшла попереду них, вказуючи на місце народження Ісуса Христа. Але, мудреці, книжники та фарисеї, які жили у Єрусалимі, не бачили тієї зорі. То яка ж це була зоря: фізична чи духовна?
 
Можна відповісти на це запитання приблизно паралельним місцем зі Святого Писання. Коли Ісус прийшов до Єрусалиму, Він сказав: «Отче, прослав ім’я Твоє! Тоді зійшов голос з неба: і прославив, і ще прославлю. Народ, який стояв і чув те, говорив: це грім. А інші казали: ангел говорив Йому.» (Ін. 12:28.29). Тобто, бачимо, що одні думали, що це – грім, а інші – чули голос Божий. Саме у цьому і полягає чутливість Духа Святого: щоб ми побачили дорогоцінне у нікчемному – дорогоцінну зорю серед мільярдів зірок на небі. Швидше за все, Бог зсередини серця волхвів показав їм зорю, і вони йшли за нею. Напевно, зоря була фізична, її бачили усі, але ніхто не надавав їй особливого значення. Хтось казав, що це була комета, хтось – що декілька зірок з’єдналися у одну точку і при цьому збільшилася яскравість цієї однієї зірки. Цілком ймовірно, що так і було. Проте, найголовніше – волхви отримали одкровення, що зоря дійсно свідчить про народження Царя Всесвіту.
 
Слово «волхви» перекладається як маги, чарівники – тобто, це були астрономи чи астрологи, які в силу своїх знань могли знати про поєднання зірок, які були створені Богом, як знамена: «І сказав Бог: нехай будуть світила на тверді небесній [для освітлення землі і] для відокремлення дня від ночі, і для знамень, і часу, і днів, і років; і нехай будуть вони світильниками на тверді небесній, щоб освітлювати землю. І стало так. І створив Бог два світила великі: світило більше – для управління днем, і світило менше – для управління ніччю, і зорі;» (Бут. 1:14-16). Судячи з усього, волхви і побачили ці знамена. Вони мали одкровення, щоб очікувати пришестя цієї зорі, а коли вона з’явилася – вони її впізнали.
 
Це дуже важливий пророчий образ для нас! Адже, усі ми очікуємо приходу Ісуса Христа, але, коли Він прийде – чи впізнаємо ми, що це – Він? Ми знаємо, що фізичне явлення Ісуса Христа і сатани – однакове. Написано: «… творить великі знамення, так що й вогонь зводить з неба на землю перед людьми.» (Одкр. 13:13). А Ісус говорив: «Бо, як блискавиця виходить зі сходу і з’являється аж до заходу, так буде пришестя Сина Людського.» (Мф. 24:27). Тобто, лише Духом Святим ми можемо визначити, а чи прийшов Ісус Христос? Господь Сам сказав: «Отже, коли скажуть вам: «ось Він у пустелі», – не виходьте; «ось Він у потаємних кімнатах», – не йміть віри.» (Мф. 24:26). Тому, важливо зсередини серця знати, що це прийшов Господь!
 
Думаю, що волхви, очікуючи зорю, мріючи про неї, отримали знамено. А для всіх решти – це була звичайна зірка, яка не мала ані вигляду, ані величі. Але, Духом Святим вони впізнали, що це була зоря Царя, яка свідчила про народження Спасителя.
 
 
Автор – Олексій Волченко
 
 
* для того, щоб поділитися статтею в будь-якій соціальній мережі з мобільної версії сайту, потрібно натиснути  в кінці статті, обрати із запропонованих варіантів той, який потрібен саме вам, натиснути на його іконку, і підтвердити дію на сторінці свого профілю.