Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

У другий день нового 2018 року на Світлому радіо в рубриці програми «Школа» пройшов ефір з автором циклу «Великі композитори християнської Європи» - Олександром Пустовітом. Слухачі могли зателефонувати і поділитися своїми враженнями про програму.

 

Ведучий: Владислав Бондарьков.

Співбесідник: Олександр Пустовіт.

 

Ведучий: Що таке класика? Чи є визначення для цього явища?

Олександр: Латинське слово «classicus» в перекладі означає «зразковий», тому один з сенсів терміна - це найкращий, перевірений часом. Хоча мені сам термін «класична музика» не подобається, я вважав за краще б говорити «музика академічної традиції». Адже ми знаємо, що є багато музичних жанрів, а музика академічної традиції вийшла з культу, тому не випадково перші кілька передач були присвячені музиці, призначеної для церкви. Далі ми говорили не тільки про церковну музику, але і про авторів, яких прийнято називати авторами класичної музики ... Але, говорячи про термін «класика», найбільш правильно було б сказати так: упродовж формування людської культури виробилося безліч мов для того, щоб говорити про реальність - мовлення, математична мова, мова танцю, живопису - і на всіх цих мовах люди говорять щось дуже важливе, і на мові музики теж. А тих, хто висловилися змістовно і сказали про найважливіше найкращим чином, - ось цих музикантів ми і в праві називати композиторами-класиками.

Питання слухача: Зараз в церквах домінують віяння стилю сучасної музики - реп і так далі ... На думку автора - чи припустимо таке виконання духовного тексту в стінах церкви?

Олександр: У Біблії є такі слова: «Скинь взуття своє на землі, на якій ти стоїш, тому що це є земля свята» ... Звичайно, для музики, яка виконується в церкві, має бути притаманна достатня естетична красою, як казав Пушкін: «служіння муз не терпить суєти, прекрасне має бути величаво ...». І я думаю, що музика, яка виконується в церкві, не повинна розмінюватися на дрібниці і миттєвість.

Дзвінок слухачки Любові: Я сама незряча і хочу подякувати Олександру Віталійовичу за такий величезний подарунок для душі. У ці свята ми отримали стільки натхнення від цих передач. І якщо є хоч найменша можливість - нехай вони тривають. Чути ваш голос і висококультурну мову - для мене велике задоволення.

Олександр: Спасибі величезне за добре слово. Я дуже сподіваюся, що цикл триватиме, і я постараюся не розчарувати.

Дзвінок слухачки Наталії: Ця передача сколихнула мою душу, мені згадалося дитинство, коли батьки віддали мене в музичну школу, з 3-х років мене завжди водили в консерваторію, філармонію, оперний театр... Я думаю, що класична музика - як фундамент в кожній душі, це цілий світ, вона збагачує, і ця передача дуже важлива, вона від Бога.

Ведучий: Олександре Віталійовиче, у вас багатий досвід лекцій про музику і композиторів ... можете відкрити свої плани на рахунок цього?

Олександр: Взагалі-то, ми не здійснили ще ті плани, які я пообіцяв. У цьому циклі повинно бути 10 передач, а поки готові лише 7. У найближчих планах - композитори-романтики Шуберт, Шуман, Шопен, а також Бетховен.

Ведучий: А що їх робить романтиками?

Олександр: Для композиторів великого рангу такі визначення, звичайно ж, дуже приблизні. Хтось сказав: «романтизм - це відбиток особистості», тобто романтизм - це людська особистість не в її богоподібності, як це було в бароко, не в її зразковості та нормативності, як це було в класицизмі, а в її індивідуальній неповторності з достоїнствами і недоліками. Романтики це люди, які усвідомили себе і висловили свою індивідуальність.

Відповідь на питання: що ж робить великих композиторів великими, і чи є малі композитори, а також відповіді на інші запитання слухачів - в аудіо версії уроку музики з Олександром Віталійовичем Пустовітом, слухайте і качайте на нашому подкасті.

А також дивіться запис прямого ефіру: