Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Ведучий: Владислав Бондарьков

Гість: Олександр Савочка, старший лідер прославлення церкви «Спасіння»

Ведучий: Вітаю! Це програма «Світла музика. Прем’єра» і наш гість – Олександр Савочка – прийшов не з порожніми руками.  Він представить новий музичний альбом церкви «Спасіння». Як він називається?

Олександр: Новий диск нашої громади називається «Излей от Духа».

Ведучий: Як звичайно, в альбомі є титульна пісня. Ваш диск – не виняток?

Олександр: Ні. Навпаки, ми дуже часто створюємо пісні, а потім уже називаємо альбом.  Ми проводимо опитування серед служителів, молоді, і зважаючи на той твір, який найкращий, даємо альбому назву.

Ведучий: Олександре, Ви ж особисто берете участь у музичному поклонінні?

Олександр: Ні. Просто так склалося, що в минулому я 7 років був молодіжним пастором, і тепер частіше практикую слово, ведення служінь, а в прославленні –  виконую більш консультативну  функцію. Я збираю всіх наших лідерів та гурти, проводжу з ними семінари, але особисто не граю. Я, перш за все, клавішний музикант.  Від цього року я працюватиму як продюсер, тобто, братиму організаторську  участь у створенні альбомів.

Ведучий: Що саме входить в обов’язки продюсера?

Олександр: Продюсувати – насамперед означає створювати концепцію і здійснювати контроль музичного продукту «від А до Я». Я відбираю одну п’яту пісень з усіх, що мені пропонують. До речі, на нашому диску  - 13 творів, хоча ми записали 16. А демонстраційних версій було близько 40. Коли вже підготували 16 пісень, я поніс їх до старшого пастора на затвердження. Так сталось, що він – мій батько, й, до речі, також музикант.

Як це відбувається? Служитель запрошує кількох  слухачів-непрофесіоналів, і гуртом ми затверджуємо записані пісні. Інколи деякі твори відсіюються. Мають бути витримані творчо-технічні параметри. Тому такі комітети потрібні. Люди кажуть: пісня подобається або не подобається. Мені, наприклад, цього достатньо. Твір не зачепив, не торкнувся серця. І вже моя проблема з’ясувати, чому.

Ведучий: Що робить церковну пісню вдалою?

Олександр: Оскільки це творчий процес, то він непередбачуваний, але певні закономірності є. Перша: якщо ви чуєте чудове прославлення, завжди за ним стоїть хороші пастор і церква. Добре поклоніння сформується тоді, коли є здорове вчення й успішний лідер. Друга закономірність: сама пісня має бути якісною, автор має пережити те, про що він написав. А добрий аранжувальник має посилити її хорошою обробкою.  І третя: коли цю пісню виконують у залі,  ти чуєш, що аудиторія тебе переспівує. Ці три пункти кажуть, що твір удався.

Ведучий: Ми маємо послухати кілька пісень. Гадаю, почнемо з титульної пісні «Излей от Духа».

Олександр: До речі, її створив молодіжний гурт. У нас 9 гуртів прославлення. 5 - по черзі беруть участь в центральному служінні, 2 - молодіжних, 1-  підліткова, й ще 1 - дитяча.

Ведучий: Пісні, які увійшли до альбому концептуальні чи різноформатні?

Олександр: Формат наших церковних дисків – це формат збірок. До них входять пісні прославлення, особисті, сольні  звернення (наприклад, твір «Дай силы мне»), дитячі, пасхальні. Намагаємось також зі старих збірників брати пісні для старших людей, оскільки наша церква стартувала як більш консервативна, і ще є  брати та сестри, які пам’ятають старі твори. Церква – це місце для кожного. Це концепція нашої спільноти. Ми докладаємо максимальних зусиль, щоб всім було  зручно, тому дотримуємось середини у проведенні служіння. Ми прагнемо охопити всіх.

Ведучий: Чи під час зібрання звучать пісні для людей, які прийшли вперше?

Щонеділі в нас 3 зібрання і їхня тривалість – півтори години. Дозволити собі довгого поклоніння ми не можемо. Щоб компенсувати це, ми проводимо додаткові зустрічі, тому що центральне служіння – це формат духовного «хліба». Якщо комусь потрібне «молочко», воно є на наставницьких зустрічах, і там ми можемо виконувати такі пісні. Якщо хтось інший потребує «твердого м’яса», ми організовуємо виїзди для лідерів, під час яких можемо співати відповідні твори. Головне завдання центрального служіння – прославити Господа. Щодо поклоніння – то воно  в нас лунає після проповіді у форматі молитвопісень.

Ведучий: Чому ви включили до альбому дитячу пісню?

Олександр: У церкві мали провести дитяче служіння, і згаданий твір ми записали для цієї зустрічі. У нього цікава історія. Прийшов тато, старший пастор, і я йому кажу: «Слухай, я не знаю, як виконувати цю пісню». Він наспівав її мені на мікрофон. Я знайшов у церкві солістів, і ми записали твір, що й увійшов до диску.

Ведучий: Що, на Вашу думку, робить церкву привабливою для відвідувачів?

Олександр: Як на мене, все починається «з голови». Головне, щоби старші служителі йшли за Богом, щоб над ними палали зірки, і лідери йшли за цими зірками. Щоб вони мали чітке бачення  і йшли до його реалізації. Служителі також мають бути здатними запалювати людей. Якщо ти можеш запалити народ, дати йому мету, і ви будете в прогресивній динаміці, віряни самі будуть хотіти і відвідувати церкву, і працювати для Божої слави.

 

Ведучий: Церква – це певна платформа. Вона, як пише апостол Павло, складається з багатьох членів і кожен доповнює одне одного. Хтось є поетом, а хтось інший - композитором і аранжувальником.

Олександр: Я помітив, що чомусь найкращі автори -  це ті, хто є і виконавцем. Вони можуть на мелодію покласти текст. Буває і так, що хтось окремо пише текст, хтось інший –мелодію, а хтось третій – створює пісню. Слава Богові, що в нашій церкві є багато талановитих людей. За цим перспектива, бо всі настільки багатогранні, багато молодих професіоналів з’являється, яких Господь благословляє  і в особистому житті, і в служінні. Цим людям не доводиться вибирати, де вони сьогодні гратимуть – чи в якомусь шинку, чи  в церкві. Бог так благословляє, що ці особистості і реалізуються в музиці, й заробляють гроші, бо Він їх забезпечує.

Ведучий: Як кажуть, подбай про Господнє, і Господь про тебе подбає. Хоча це може відбутися не відразу, тому потрібна довіра.

Олександр: Довіра - це як іти вночі за зіркою. Її видно тільки в темряві. Тому треба йти наосліп за зіркою.

Ведучий: Цікавий образ. Кілька слів від серця всім, хто нас читав і слухав.

Олександр: Цінуйте те, що маєте в житті. Хочу сказати, що в Бога завжди є можливість  компенсувати те у вашому житті, що, на вашу думку, склалося не так, як планувалось. Ідіть за Божою зіркою. Ідіть вночі, йдіть вдень, ідіть по снігу. Ідіть за Богом, не зупиняйтеся. Слухайте [християнську] музику, я вірю, що вона вас буде підбадьорювати і вести, і вам буде легше на шляху. Й хочу побажати вам, щоб одного разу ця зірка зупинилася і на ваше життя вилилась Божа благодать повною мірою...