Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Гостя: Людмила Гридковець, кандидат психологічних наук, казкотерапевт
Програма: «Світлі гості»
Ведуча: Ірина Суботовська




  Казкотерапевт. Чи чули ви коли-небудь про таку професію? Якщо ні, з цієї програми ви дізнаєтеся про неї. У студії Світлого радіо – кандидат психологічних наук, фахівець із психології консультування, казкотерапевт, авторка понад 100 наукових праць Людмила Гридковець. Вона розповідає про те, як відбувається процес виховання дітей через казку.

 

«… Головне - не повторити, щоб дитина засвоїла те, що відбувалося – норми, а, по-перше, щоб вона, знаючи історію, ставила питання: що я можу зробити, щоб такого не трапилося? А, по-друге, щоб у неї формувалося усвідомлення, що «біля мене зараз може бути людина, яка переживає отой стан, коли немає за що купити їсти, коли немає де спати, що я можу зробити для такої людини?»

 

«Насправді у казках дитина відпрацьовує моделі поведінки.  Ті моделі поведінки, які необхідні їй у її власному житті. Вона моделює ситуації. Наприклад, якщо вона сама пише казки, насправді, вона моделює життєві ситуації, і знаходить шляхи вирішення проблем. Тому казки надзвичайно цінні»

 

«Чому казки були в будь-якому народі? Завжди діткам читали казки від початку саме для того, щоб напрацювати моделі поведінки»

 

«…Саме казки творять ті базові образи, які потрапляють у несвідоме, які з’єднують емоційну сферу з поведінковою сферою. І тоді дитина, яка пройшла, по суті, це навчання в казках, здатна ці моделі застосувати в реальному житті»