Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Програма: «Світло підтримки»
Гість: отець Сергій Дмитрієв, заступник Голови Синодального відділу ПЦУ в соціальному служінні «Елеос-Україна», магістр соціальної роботи, керівник проєкту «Шелтер Святої Ольги»
Ведуча: Інеса Опіканець

 

  Назва Eleos походить від грецького слова Ελέος – «милість», «милосердя», «співчуття». Це фундаментальні цінності, на яких побудовано  організацію «Елеос-Україна».

  Організація розпочала реалізацію проєкту «Шелтер Святої Ольги: допомога та запобігання насиллю проти жінок». Керівник цього проєкту, заступник Голови Синодального відділу ПЦУ в соціальному служінні «Елеос-Україна», магістр соціальної роботи отець Сергій Дмитрієв докладніше розповідає про те, як його втілюють.

 

«… Статистика [домашнього насильства] до карантину була близько 160 тисяч [випадків] на рік, а під час карантину – це близько 280 тисяч на рік. Тобто, в дуже великій прогресивності ця статистика... Але, на жаль, в нашій країні на сьогодні точної статистики немає. Це з різних причин. Але те, що психологічний стан людей погіршився, економічний стан погіршився, соціальний стан, [це правда],  і це впливає також і на відносини…»

 

«… У релігійних організаціях є інші засади. Ми наполягаємо більше, щоб зберегти родину, щоб вона була разом, і ми намагаємося використати всі інструменти, щоб залагодити стосунки. Тому такого розвитку допомоги, сталого якогось досвіду, на жаль, в Україні ще немає, ми тільки напрацьовуємо цей досвід допомоги жінкам»

 

«Що  ми робимо? У нас є такий проєкт, який направлений на запобігання домашньому насиллю. Це проєкт «Шелтер Святої Ольги»… Це невеличкий будинок на 12 гостей, для жінок і 4-х дітей, або більшої кількості людей, де жінка може отримувати захист, професійну допомогу -  юридичну, соціальну, супровід психолога, соціального працівника від 3 до 9  місяців, незважаючи на її вік… І вона може знайти час для того, щоб змінити своє життя й отримати такі соціальні послуги та захист…»

 

«Ми знаємо, що сьогодні церква має 70% довіри населення… і цей ресурс довіри ми хочемо використовувати. І також  ми хочемо на базі нашого «Шелтеру» провадити адвокаційну кампанію,  тому що ми будемо бачити цих жінок, ми будемо знати їх історії, які ми можемо розказати (з їх дозволу, звичайно) іншим людям, і на конкретних кейсах життя зробити таку адвокаційну кампанію, щоби змінити суспільство, змінити модель поведінки суспільства стосовно цих проблем, які зараз існують в Україні»

 

«Наш проєкт – це не є профілактика домашнього насильства. Не попередження. Ми працюємо з наслідками. А релігійні організації, я вважаю, що їхнє завдання – працювати також у профілактиці і попереджати  [домашнє насильство]. Це трохи різна робота»

 

«… Справжня любов між чоловіком  і жінкою  - це підтримка, обопільна підтримка, і захист одне одного. Якщо навіть ваші дороги пішли в різні боки (життя різне може бути), це однак має бути повага і підтримка. На жаль, у нас  із дитинства не навчають жити в повазі одне до одного. Часто це просто такі примхи людини – «я хочу», «мені треба», «мені повинні», і це такий дитячий егоїзм,  з яким люди народжуються…»  

 

«Христос навчав любити. Христос не казав, що ми повинні страждати від тих людей, які нас повинні оберігати і любити… Що таке любов? Написано в Святому Письмі, що любов довготерпелива, все зносить… Якщо вас з ранку до вечора ображають, принижують, це любов? Це не любов. І це не є заповіти Христа…»