Рейтинг користувача: 4 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаНеактивна зірка
 

У Біблії є вірш, в якому написано: «Від днів же Іоана Хрестителя донині Царство Небесне силою здобувається, і хто докладає зусилля, здобуває його,…» (Мф. 11:12). Якщо ми спасаємося даром по благодаті, то про які ж зусилля з нашої сторони йдеться? Що це за зусилля, яких необхідно докласти, щоб досягти Царства Небесного? Чому ми повинні здобувати його? Що про це сказано у Святому Писанні?

 

Дійсно, ми отримуємо спасіння даром по благодаті, а в цьому вірші написано, що Царство Небесне силою здобувається.

Для того, щоб зрозуміти це, здавалось би, протиріччя, потрібно розділити народження згори і спасіння. Коли ми вірою приймаємо Ісуса Христа Господом, коли сповідуємо Ісуса Христа Сином Божим – ми народжуємося згори: «Хто сповiдує, що Iсус є Син Божий, в тому перебуває Бог i вiн у Бозi.» (1 Ін. 4:15).

Народження згори – це одноразовий акт, який відбувається без наших зусиль. Це – як народження дітей – вони ж не беруть участі в своєму народженні! Так само й віруючі не беруть участі в своєму народженні згори, і зовсім не заслуговують на спасіння – це Божий дар: «Бо благодаттю ви спасенi через вiру, i це не вiд вас, це — Божий дар: не через дiла, щоб нiхто не хвалився.» (Еф. 2:8,9).

 

Але, після того, як ми прийняли Духа Божого через віру в Ісуса Христа, плоть ще залишається в людині, поки вона живе на цій землі. І всередині кожної віруючої людини починає відбуватися боротьба духа і плоті: «… плоть бажає противного духовi, а дух — противного плотi: вони одне одному противляться, так що ви не те робите, чого хо­тiли б.» (Гал. 5:17). І от у цій боротьбі потрібно докласти зусиль. Це війна Духа Божого, Який в нас, і старої, гріховної плоті, яка також в нас. Плоть – це не тіло, а стара, гріховна природа людини. І в цій війні ми маємо проявити зусилля, щоб бути на стороні Духа Божого, а не на стороні свого егоїзму.

Для того, щоб народитися згори і стати віруючим, потрібно просто сповідати Ісуса Христа Сином Божим і Господом – все, для цього не потрібно багато зусиль. А для того, щоб правильно приймати рішення, – на користь Бога, а не на користь свого егоїзму – потрібно докладати багато зусиль: «Терпінням вашим спасайте душі ваші.» (Лк. 21:19).

 

Народження по Духу не анулює в нас народження по плоті! Бог дав нам благодать, і оживотворив наш дух так, що ми стали живими! Але, плоть іще залишається! Тому, для того, щоб перемогти свою плоть, потрібно докладати зусилля! Якщо ми будемо докладати ці зусилля, щоб чинити по Духу, щоб перемагати свою плоть, – тоді ми досягнемо Царства Небесного. Наша боротьба не проти світу, не проти інших людей, а проти самих себе, проти свого егоїзму.

Павло говорив: «… але я скоро до вас прийду, якщо буде угодно Господевi, i пiзнаю не слова тих, що за­гордилися, а силу, бо Царство Боже не в словi, а в силi.» (1 Кор. 4:19,20). Що це за сила? Йдеться не про вигнання бісів, не про чудеса, а про те, чи є в нас сила Духа Божого, щоб перемогти самих себе плотських? Чи маємо ми цю силу в самих себе, чинимо ми по духу, щоб не чинити по плоті, як написано: «… духом живiть, i ви не будете чинити похотi плотської,…» (Гал. 5:16).