Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 


У Біблії неодноразово згадується поняття праведності, до того ж, у контексті того, що це невід’ємна умова для вічного життя – «І підуть ці на вічні муки, а праведники в життя вічне.» (Мф. 25:46). То, в дійсності, що ж таке праведність? Чи є якісь визначальні критерії праведності? Як її досягти?
 
Можна розглянути праведність на прикладі виходу Ізраїльського народу з Єгипту. При виході з Єгипту Господь сказав народу Ізраїлю заколоти агнця, і намастити кров’ю одвірки, тому що пройде ангел-губитель, і буде вражати усіх первістків у всіх будинках. Але, якщо ангел-губитель побачить кров жертовного агнця на одвірках, – він пройде повз, і не вразить нікого в будинку. Уявіть собі, що в одному будинку жила хороша, добра, богобоязка людина – вона намастила одвірки кров’ю. У сусідньому ж будинку – жив злодій, грабіжник, брехун, який так само намастив одвірки кров’ю. Результат: ангел-губитель не увійде ані в перший, ані в другий будинок! Ці люди обидва вийдуть з Єгипту, обидва будуть спасенні, і приймуть хрещення в Червоному морі, обидва будуть пити з каменю, яким є Ісус Христос, обидва будуть їсти манну.
 
Як це зрозуміти? В чому ж тоді полягає праведність? Написано: «Вiд Hього i ви в Христi Iсусi, Який став для нас премудрiстю вiд Бога, праведнiстю i освяченням та вiдкупленням,…» (1 Кор. 1:30). Тобто, ми праведні тільки в Ісусі Христі, а не від нашої власної праведності, не від нашого життя, не від наших вчинків. Праведний – це той, хто вірить і приймає Ісуса Христа Господом – тоді Кров Ісуса Христа очищає його від усякого гріха. Праведний – це коли Ісус Христос являється Господарем нашого життя, нашої душі, наших бажань, наших думок. І перш, ніж щось зробити, ми запитуємо в Господаря Його волі: «I все, що робите, робiть вiд душi, як для Господа, а не для людей,…» (Кол. 3:23). Праведність – це коли ми живемо з Ним, і перед Ним, коли ми хочемо догодити своїм життям Йому, а не собі. Праведність – це коли ми живемо, думаємо, чинимо, плануємо, і т.п. не одні! Праведність – це коли ми весь час з Ним! Тоді Він і дає нам цю праведність! Можна сказати ще краще: якщо ми завжди з Ним – тоді Його праведність завжди з нами. Якщо ми завжди з Богом – ми знаємо Бога, чуємо Бога, знаємо Його голос, і тоді виконуємо Його волю: «І коли виведе своїх овець, йде поперед них, а вівці йдуть за ним, бо знають його голос.» (Ін. 10:4).
 
Отже, ми стали праведними перед Богом через віру в Ісуса Христа, а не від своїх справ чи вчинків! Через праведність Ісуса Христа ми освячуємося, перестаємо робити погані справи, тому що поруч із нами стоїть Бог, і ми вже не можемо обманювати, лихословити, красти. Праведність – це постійна присутність Бога в нашому серці. Коли ми з Ним – ми праведні, а коли залишаємо Його – перестаємо бути праведними, тому що наша праведність – це Він! Праведність – це коли ми постійно з Ним: тоді ми знаємо Бога, і тоді Бог знає нас.
 
Чи задумувалися ви, чому Лот був праведний? – «… а праведного Лота, змученого людьми шаленої розпусти, визволив‚…» (2 Пет. 2:7) – адже, він залишив Авраама, і оселився у грішному місті! Здавалося б, де ж тут праведність? Праведність Лота полягала в тому, що він знав Бога, і тому впізнав Бога: коли двоє зайшли в Содом, – Лот устав, поклонився до землі, запросив їх у дім, і захищав Бога ціною власного життя, і життя своїх дочок. Так само і Авраам знав Бога в серці – тому, впізнав Бога, коли Він прийшов до Авраама у трьох подорожніх. Тож, наша праведність має бути такою, як у Лота, і Авраама. Ми повинні знати Бога у своєму серці, щоб, коли Він з’явиться, – ми не спокусилися: «Тоді, якщо хто скаже вам: ось тут Христос, або: отам, не йміть віри. Бо встануть лжехристи і лжепророки і покажуть великі знамення і чудеса, щоб звабити, якщо можливо, і обраних.» (Мф. 24:23,24).
 
 
Автор – Олексій Волченко