Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Головний редактор у видавництві «Книгоноша», автор і керівник проекту «Останівка», але у нашій програмі, як і у житті, Ірина Матвієнко виступає у своїй найголовнішій ролі - мама 5-ти дітей.

Нещодавно Ірина видала власну книгу «Записульки». Це невеликі історії та спостереження за життям, які супроводжуються нетиповими малюнками, що доповнюють і розширюють сприйняття і розуміння кожної з історій. Ну і третій важливий компонент – це молитва, адже кожна розповідь чомусь вчить і має свій висновок.

Ведуча: Багатодітна мама. Що для вас означає цей вислів?

Ірина: Ой, мама... Мама - це все. Мені сподобався вислів (він нещодавно мені трапився у Фейсбуці): «Мама - це гудзик, за який все тримається, кожна петелька». На сьогоднішній день я не придумаю більш точного вислову. Хтось говорить, що мама - це стрижень. Що мама - це подушка. Але мама - це багатогранне поняття. Якщо перераховувати, що їй доводиться робити з раннього ранку і до пізнього вечора, ким бути - і вчителем, і психологом, і конфліктологом, і медсестрою, і логістом, і прачкою, і швачкою, і кухарем, і т.д., це дуже багато. Мені здається, що мама - це взагалі найголовніше.

Ведуча: Ви можете описати своє життя з 5 дітьми?

Ірина: Я нічого не роблю спеціально, я просто живу. Це те, що мені дано. Один син, друга, третя дочки, четвертий і п'ятий сини. Їх п'ятеро. Діти всі - «різнокаліберні», від 22 до 5 років. У них у всіх - різні характери. Діти - дуже конкретні, принципові, борці за справедливість, що їх об'єднує. А ще вони - дуже-дуже творчі.

Ведуча: А які поради ви дасте батькам, які також виховують дітей і хочуть, щоб їхні сини та дочки приймали Бога і розуміли, який Він насправді? Від чого хочете застерегти?

Ірина: Те, що я для себе зрозуміла і чого я не робила: я не змушувала дітей і не нав'язувала їм свою думку. Я говорила їм, коли у мене питали. І у нас так заведено: якщо щось сталося, ми з дітьми сідаємо і розбираємо, чому це відбулося, хто винен, що можна було зробити, щоб цього уникнути. І завжди я намагалася донести до дітей, що про це каже Біблія, чому я про це говорю, на якій підставі. І виходило це не нав'язливо, а природно...

Ведуча: Є такий погляд, що з однією дитиною - легше, ніж із декількома. Ваша думка - яка?

Ірина: Я не встигла це якось відчути, тому що моєму старшому було півтора року, коли народилася дочка. Ми приїхали з пологового будинку з нею, я її покупала ввечері. Помила старшого, потім - молодшу. І ось вони у мене лежать обидва на ліжку, і я розумію, що у старшого дитинство вже закінчилося. Тому що він рази в три був більшим за маленький клубочок, щойно привезений із пологового будинку. Але можу сказати за своїми знайомими, у яких одна дитина. Вони самі зізнавалися, що їм важкувато. Тому що треба постійно приділяти їй час. Дитина не хоче бути самою, їй потрібне спілкування.

Ведуча: Ви заздалегідь планували, що у вас буде багато дітей? Ви самі - з багатодітної сім'ї?

Ірина: Ні. У мене є тільки молодший брат. У мене не було прикладу багатодітної родини. Найбільшим потрясінням для мене було, коли вийшов фільм із Наталею Гундаревою в головній ролі, де вона грала багатодітну маму. Я дуже хотіла стати мамою і просила про це у Бога. І просила довго - десь півтора року. Проходило багато етапів, і моя молитва до Нього змінювалася. Я просила у Господа: «Навчи мене бути дуже хорошою мамою». І Він дав мені сон. Бог на камені написав, коли це станеться. І відбулося це саме тоді. Для мене кожна поява дитини - це диво. Я не планувала. Я знала, що у мене буде не одна, і не дві дитини. У нас згода з чоловіком у цьому була, все гаразд. Ми не домовлялися, скільки буде дітей. Так вийшло.

Ведуча: Чи були важкі періоди з появою кожної дитини?

Ірина: Ні. Було багато поточних питань щодо побуту та роботи, оскільки, в принципі, я завжди працювала.

Ведуча: Ви так любите свою справу?

Ірина: Так виходить просто. Я не можу без роботи. Вона у мене творча завжди була. І мені це не важко. Мені подобається це…

«Мама – это пуговка, на которой всё держится.»