Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Гостя: Беранжер Савелієфф, соціальна працівниця (Франція)
Програма: «Наша освіта»
Ведучий: Віталій Хромець

 

  Яке місце християнства в процесі формування концепту гідності? Яка роль християнської віри в контексті формування освіти, яку ми маємо? Як освіта впливає на усвідомлення важливості гідності людини та чому повинна формувати того, хто має гідність і хто шанує гідність іншого? Про це автор і ведучий програми «Наша освіта», директор ГО «Несторівський центр» Віталій Хромець говорить із соціальною працівницею із Франції Беранжер Савеліефф.

 

  «...Для мене це дуже важлива тема, тому що я працюю з біженцями в Парижі. Я їх приймаю, коли вони приїжджають до Франції. І я їх супроводжую, допомагаю... отримати папери, одержати дах над головою, здобути освіту, влаштуватися на роботу... Й постійно у мене це питання в голові: як гідно їх інтегрувати? Що це означає - інтегрувати їх? І я помітила, що завжди гідність - під питанням. Тобто, це дуже делікатний концепт, насправді»

 

  «Людина, яка втекла зі своєї країни, приїжджає в мою країну, щоб попросити захисту. І як я повинна до неї звернутися? Як я маю читати її історію, тобто, її приймати, як свою? І як влаштувати загальний мир... із цими людьми, з якими, напевно, я ніколи не зустрілася б, якби вони не приїхали?»

 

   «Для мене міграція (хоча це теж дуже делікатна тема), - дар. Я віруюча і я скажу навіть - дар від Бога. Тому що через іншу людину я можу знати, хто я, насправді. І змінитися, боротися з собою, тобто, побачити мої плюси, мінуси в іншій людині...»

 

   «Я скажу, що перша жертва насильства - це Христос... У кожній людині є образ Бога. І ми насправді повинні їх приймати гідно...»

 

   «Для мене освіта - це дуже важлива тема, тому що це допомагає людям здобути знання і свободу мислити...»

 

    «Багато насильства відбувається через те, що ми не вміємо говорити про свої емоції, про те, що відбувається всередині. І через те, що не вистачає слів, може з'явитися якесь насильство, тому що людина просто не може пояснити те, що всередині горить. Й ось тоді я можу діяти, тобто, я можу просто... слухати людину...»