Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Гостя: Олена Отич, доктор педагогічних наук, професор
Програма: «Актуально сьогодні»
Ведучий: Владислав Бондарков

 

  Державна екологічна  академія  післядипломної освіти та управління разом із партнерами готує масштабний захід -  Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Духовність особистості у вимірі цілей сталого розвитку України», яка відбудеться в Києві.  

  У черговому випуску програми «Актуально сьогодні» спілкуємося з Оленою Отич – проректором з інноваційного та технологічного розвитку цього навчального закладу, доктором педагогічних наук, професором. Олена Миколаївна докладніше розповідає про цю конференцію, а також  міркує про важливість духовного виховання для кожного мешканця нашої планети.  

 

«У словянській мові є таке хороше слово – толока. Коли всі збираються гуртом і проводять заходи. Бо який би не був потужний куратор один, він не може охопити всіх аспектів проблеми, він не може всебічно висвітлити і розкрити ту проблему, яку він хоче презентувати…»

 

«… Відгукнулися на наш захід усі майже конфесії України – на рівні Предстоятелів церков, і маємо таке благословення від церковних ієрархів  - вже 12 благословень дали учасникам конференції, ми їх видрукуємо окремою такою книжечкою. [Це буде] привітання учасникам від духовних лідерів нації…»

 

 «… Земля – наш спільний дім, планета – наш спільний дім, і людина в цьому домі має порядкувати, а це їй Богом заповідано,  … щоб  вона і собі на благо жила, і щоб ті, хто від неї залежить, теж мали благо»  

 

«В екологічній академії, де я працюю, теж багато робиться, для того, щоб проблеми екології допомогти розв’язати. Відкрито Озоновий центр, і фахівці працюють над вирішенням цієї проблеми і розробляють інноваційні технології, застосування яких сприятиме покращенню екологічної ситуації…»

 

 «… Треба говорити, мабуть, не тільки про екологію природи, довкілля, а є ще й екологія духовна – екологія душі, екологія духу…»

 

«Кожна людина має бути духовною. Цю духовність треба виховувати… Будь-який заклад освіти повинен спрямовувати свою діяльність на виховання духовності, а не тільки на надання знань…»  

 

«… Ми, розглядаючи виховання духовності, дійшли висновку, що можна говорити про горизонт духовності виховання… Як ви розумієте горизонт? Горизонт – це лінія тонка між матеріальним і духовним, чи це той обшир, мета, якої людина прагне  дістатися… Чим більше людина наближається до горизонту духовності, тобто, духовно зростає, тим далі від неї відсувається горизонт і тим більше людина усвідомлює свою недосконалість і що їй ще дуже довго і довго треба йти до того горизонту. Таким чином горизонту, як і ідеалу, ніколи досягти абсолютно не можливо, але прагнути можна і розширювати свої горизонти можна весь час»