Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Згідно з опитуванням, проведеним Razumkov Centre наприкінці 2023 року, значна частина українців (61%) асоціюють себе з православною церквою. 
11% респондентів висловили свою прихильність до греко-католицизму, а ще 11% ідентифікували себе як “просто християни”, з протестантизмом себе асоціює 1.4%.



Інші релігійні напрями, такі як протестантизм, римо-католицизм, іслам та іудаїзм, представлені в Україні меншою кількістю вірян.

Цікаво, що декларування належності до певної релігійної організації часто зумовлене не лише релігійними переконаннями, але й соціокультурною та етнічною ідентичністю.

Серед тих, хто визначає себе як “просто православні”, 70% вважають себе віруючими, тоді як 21% коливаються між вірою та невір’ям, 3% є невіруючими або атеїстами, а 4% залишаються байдужими до релігії.


За даними соціологів, відбуваються помітні зміни у церковному самовизначенні православних вірян.

Це пов’язано як зі змінами в організаційній структурі православ’я в Україні, так і з впливом війни з Росією на громадську свідомість. Зокрема, частка вірян, які ідентифікують себе з Православною церквою України (ПЦУ), зросла з 24% у 2021 році до 42% у 2023 році. Водночас, кількість тих, хто відносить себе до УПЦ Московського патріархату, знизилася з 13% у 2021 році до 6% у 2023 році.


Щодо членства в релігійних громадах, лише 24% опитаних визнали свою приналежність до конкретної громади. Серед них, 10,5% належать до ПЦУ, 6% – до греко-католицьких громад, а 3% – до громад УПЦ (МП). Опитування було проведено методом face-to-face з 9 по 15 листопада 2023 року серед 2022 респондентів на контрольованих урядом територіях України. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

За даними Центру Разумкова, 24% опитаних зазначили, що після початку війни з Росією у лютому 2022 року стали більш релігійними.

Повідомляє Слово про Слово