Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

День Соборності

22 січня, починаючи з 1999 р., в Україні щорічно на офіційному рівні відзначається День Соборності України. Історія цієї важливої для нашої країни події сягає у 1919 р., коли між Українською Народною Республікою (УНР) та Західноукраїнською Народною Республікою (ЗУНР) було підписано Акт Злуки, що й ознаменувало об’єднання України в єдину державу після довгих років перебування у складі різних держав. У цей день прийнято згадувати подію, яка теж відбулася 22 січня, щоправда, 1918 р. – підписання IV Універсалу Української Центральної Ради (УЦР), яким проголошувалася незалежність УНР.

 

Цьогоріч відзначається 100-та річниця проголошення Акту Злуки УНР та ЗУНР, а також 20-та річниця створення «живого ланцюга», який став головною традицією відзначення Дня Соборності України з 1990 р. Тоді «живий ланцюг» вперше об’єднав патріотично налаштованих українців Івано-Франківська, Львова, Стрия, Тернополя, Рівного, Житомира та Києва. Участь у цій акції  в 1990 р. взяли від 0,5 до 3 млн. українців. Починаючи з 2000-х років, «живі ланцюги» до Дня Соборності влаштовують на мосту Патона в Києві, а також в інших містах України.

 

Для українців тема соборності була актуальною завжди, особливо після неодноразових поділів території нашої країни по Дніпру між сусідніми, панівними у різний час державами. Актуальною ідея соборності є також сьогодні, враховуючи події, які відбуваються в Україні з 2014 р. Але, варто пам’ятати, що соборність – це не лише політичне поняття: адже, духовна єдність є не менш важливою, ніж політична! Тому, соборність необхідна нам також і у Церкві. Важливо усвідомлювати, що всі ми – віруючі люди, – є частиною Тіла Христового! Необхідно прагнути єдності віри, єдності Церкви, адже, Сам Господь заповів нам: «Щоб усі були єдине: як Ти, Отче, в Мені, і Я в Тобі, так і вони нехай будуть в Нас єдине, – щоб увірував світ, що Ти послав Мене.» (Ін. 17:21).

 

Славімо нашого Господа за можливість жити у незалежній, соборній Україні, де Слово Боже вільно і безперешкодно проповідується через різні ЗМІ, і, зокрема, лунає на хвилі Світлого радіо «ЕММАНУЇЛ»! Пам’ятаймо усіх, хто виборював колись і виборює сьогодні  соборність для нашої України! Рясних Божих благословінь та непохитної віри Господу Ісусу Христу усім нам!