Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 


Відзначення Пасхи у наші дні пов’язано із багатьма традиціями. Але, насправді, ці традиції не мають нічого спільного з Пасхою у правильному розумінні цього дня, згідно з Біблією. Як же потрібно відзначати Пасху, щоб догодити Богу?
 
Бог сказав: «І нехай буде вам день цей пам’ятним, і святкуйте в ньо­му і свято Господнє в [усі] роди ваші; як установлення вічне святкуйте його. Сім днів їжте прісний хліб; з самого першого дня знищіть квасне в домах ваших, тому що хто буде їсти квасне з першого дня до сьомого­ дня, душа та знищена буде із середовища Ізраїля.» (Вих. 12:14,15). Отже, як відзначати Пасху? У Господа є точна відповідь: потрібно очиститися від старої закваски, і бути тільки прісним! Тому що того, хто буде їсти квасне, – потрібно знищити. Іншого правила відзначання Пасхи у Біблії немає. Квасне – це стара закваска, стара, гріховна природа людини. Це – Єгипет, із якого ми вийшли, це цінності старого світу. А з Єгипту ми вийшли жертовним Агнцем – Ісусом Христом: «… адже Пасха наша, Христос, за нас у жертву принесений.» (1 Кор. 5:7).
Якщо людина призвала Ісуса Христа Господом, – вона вже не живе старим життям, вона вже повинна жити цінностями Ісуса Христа, цінностями Євангелія, цінностями вічного життя. Людина вже не повертається у Єгипет. Вона вже повинна бачити своє життя у Царстві Божому, збираючи скарби на Небі, шукаючи вишнього: «Отже, якщо ви воскресли з Христом, вишніх шукайте, де Христос сидить праворуч Бога, про горнє помишляйте, а не про земне.» (Кол. 3:1,2). Ісус Христос принесений за нас у жертву для того, щоб ми очистилися від старого світу, не поверталися до колишніх похотей плоті, а жили у Його світі, розмірковуючи про Христа. Тому, якщо відзначати Пасху, – то це потрібно робити згідно з Біблією! «Дотримуйтесь опріс­ноків, тому що в цей самий день Я ви­вів ополчення ваші із землі Єгипетської, і додержуйте день цей у роди ваші, як установлення вічне. З чотирнадцятого дня першого місяця, з вечора їжте прісний хліб до вечора двадцять першого дня того самого місяця; сім днів не повин­но бути закваски в домах ваших, бо хто буде їсти квасне, душа та знищена буде із громади [синів] Ізраїлевих, чи то подорожній, чи хто природний житель землі тієї. Нічого квасного не їжте; в усякому місці перебування вашого їжте пріс­ний хліб.» (Вих. 12:17-20).
Дотримуватися опрісноків – це спостерігати за своїм життям, щоб не залишатися у заквасці колишнього життя, а жити для Господа. А як жити для Господа у новому житті? Потрібно запитати у Господа: що звелиш мені робити? Господь одразу дасть бажання у серце – помолитися за когось, нагодувати голодного, допомогти немічному, і т.п. Якщо ви творите любов ближньому – ви творите це для Господа: «… зробивши це одному з цих братів Моїх менших, Мені зробили.» (Мф. 25:40).
 
Так, ймовірно, одразу всього цього досягти неможливо, але, для цього є зростання у Христі. Коли люди вийшли з Єгипту – у їхніх серцях, природньо, залишався Єгипет. Доки ми живемо на цій землі – Бог дав нам Духа Святого, щоб перемагати свій Єгипет вірою в Ісуса Христа: «Бо всякий, народжений вiд Бога, перемагає свiт; i ця перемога, що перемогла свiт, – вiра наша.» (1 Ін. 5:4).
 
 
Автор – Олексій Волченко