Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 


Потрібно розуміти, що все це – пророчі образи. Якщо сприймати усе це в прямому сенсі – тоді це буде прямим порушенням закону: «… і ніякої крови не їжте в усіх оселях ваших ні з птахів, ні з худоби; а хто буде їсти яку-небудь кров, знищиться душа та з народу свого.» (Лев. 7:26,27). Для тих учнів, які сприйняли це не як духовне одкровення, а я прямий сенс – це було не лише незрозумілим, а і неприйнятним за законом, тому вони взагалі пішли від Христа: «Багато хто з учеників Його, слухаючи те, говорили: жорстоке це слово! Хто може це слухати?... Відтоді багато з учеників Його відійшли від Нього і вже з Ним не ходили.» (Ін. 6:60,66).
 
Написано: «Він же сказав йому у відповідь: написано: не хлібом єдиним житиме людина, але всяким словом, що виходить з уст Божих.» (Мф. 4:4). Ісус сказав Юдеям: «Я – хліб живий, який зійшов з небес; хто їсть цей хліб, житиме вічно; хліб же, який Я дам, є Плоть Моя, яку Я віддам за життя світу.» (Ін. 6:51). У апостола Івана ми бачимо, що Ісус і є втіленим Словом Божим: «І Слово стало плоттю, і вселилося між нами, повне благодаті й істини;» (Ін. 1:4). Ісус приніс нам Слово Істини, і той, хто прийме це Слово – буде жити цим Словом. Не просто почує, а перейметься настільки, щоб Воно повністю увійшло у внутрішність серця і стало жити у ньому.
 
Є іще один пророчий образ, який написаний у книзі пророка Єзекиїля: «І сказав мені: сину людський! з’їж, що перед тобою, з’їж цей сувій, і йди, говори дому Ізраїлевому. Тоді я відкрив уста мої, і Він дав мені з’їсти цей сувій; і сказав мені: сину людський! насить утробу твою і наповни нутрощі твої цим сувоєм, який Я даю тобі; і я з’їв, і бу­ло у вустах моїх солодко, як мед. І Він сказав мені: сину людський! встань і йди до дому Ізраїлевого, і говори їм Моїми словами;» (Єз. 3:1-4). Отже, людина, яка візьме Слово Боже, буде благоговіти перед Ним (тому що це слова Самого Бога), і буде перебувати у Ньому доти, доки Воно не проросте у серце, – потім сама стане говорити усі слова Божі, які вона з’їла, перетравила і увібрала. Ось що означає їсти плоть Христа!
 
Пити Кров Христа – це прийняти жертву Христа. Ісус Христос, як втілене Слово Боже, приніс Себе у жертву за всіх людей, піднісши Свою плоть на Хрест. Той, хто прийме цю жертву Христа, – буде спасенний. Пам’ятаєте, Петро говорив Ісусу: «… не вмиєш ніг моїх повік. Ісус відповів йому: якщо не вмию тебе, не матимеш частини зі Мною.» (Ін. 13:8) – тобто, якщо Петро прийме применшення, смирення Христа і Його жертву – він буде мати частку із Христом. Так само і в Євангелії від Івана 6:48-58: той, хто прийме жертву Христа – буде жити вічно. Прийняти жертву Христа – це глибоко перейнятися тим, що Святий і Праведний Ісус помирав замість мене, грішника, що Він узяв усі мої гріхи на Хрест, і що відтепер я оправданий Ним перед Ним же! Прийняти жертву Христа – це визнати, що я ніколи не буду достойний цієї жертви, завжди відчувати величезну вдячність та безмірне благоговіння перед Ісусом Христом за те, що Він для мене звершив. Це усвідомлення того, що без Його жертви заради мене я би давно був мертвим – як фізично, так і духовно. І лише завдяки вірі в те, що Він зробив заради мене, я – живий, і маю надію на вічне життя. Ось що означає пити Кров Христа і їсти Його плоть!
 
Ісус Христос Сам сказав нам, що Його Кров проливається, щоб ми очистилися від гріхів: «… бо це є Кров Моя Нового Завіту, що за багатьох проливається на відпущення гріхів.» (Мф. 26:28). І лише очистившись від гріхів, ми можемо наблизитися до Бога, а не тікати від Бога, як це зробив Адам. Тому, Ісус Христос став жертовним Пасхальним Агнцем, Кров Якого очищає людей від гріхів і спасає їх від смерті, як це було при виході євреїв із Єгипту – «І піде Господь, щоб уразити Єгипет, і побачить кров на поперечинах і на обох одвірках, і пройде Господь мимо дверей, і не попустить згубникові ввійти в доми ваші для ураження.» (Вих. 12:23).
 
Отже, Кров Христа – це пророчий образ крові Пасхального Агнця, через яку ми змогли звільнитися від рабства Єгипту і наблизитися до Бога.
 
Тому, усе, про що говориться у 6-му розділі Євангелія від Івана, – це пророчі символи Хліба і Вина, Плоті і Крові, Слова і смерті Христа. Вже 2000 років ми приймаємо Причастя, і це є нашою вірою у те, що Він приніс нам Слово життя і пожертвував Собою заради нашого спасіння! І той, хто у це повірить, – спасеться і матиме вічне життя: «Хто їсть Мою Плоть і п’є Мою Кров, має життя вічне, і Я воскрешу його в останній день.» (Ін. 6:54).
 
 
Автор – Олексій Волченко


* для того, щоб поділитися статтею в будь-якій соціальній мережі з мобільної версії сайту, потрібно натиснути  в кінці статті, обрати із запропонованих варіантів той, який потрібен саме вам, натиснути на його іконку, і підтвердити дію на сторінці свого профілю.