Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Гостя: Ірина Чудовська, доктор соціологічних наук, професор КНУ ім. Т.Г.Шевченка, педагог-інноватор
Програма: «Наша освіта»
Ведучий: Віталій Хромець

  

  Часто освіта асоціюється з родиною.  Часто - з марним витрачанням часу. Рідше про світу говорять як про чудо. Саме про це будемо розмовляти у програмі з нашою гостею – доктором соціологічних наук, професором КНУ ім. Т.Г. Шевченка, педагогом-інноватором Іриною Чудовською.

 

    «…Дитина – це чудо... Оце чудо, яке зароджується, і потім воно потрапляє у світ, який є дуже недосконалим. І хочеться, щоб це чудо потрапило у світ, який чекає на цю дитину. Й у світі цій дитині було зручно адаптуватися, зручно, взагалі, відчувати якесь щастя…»

    «…Народитися просто, стати людиною – це ще замало. Тобто, потрібно власне набути чогось, скажімо, такої суб’єктності, активності. Людина, яка активна в цьому світі, яка не просто там змінює світ, але гармонійно вписується в цей світ, вона прагне не порушити гармонії цього світу. А щоб не порушити цю гармонію, людина не тільки з природою зв’язана, а з культурою. І цю культуру людина засвоює через освіту»

  «От освіта для мене – це такий величезний міст. І залежно від того, наскільки цей міст може бути збудованим міцно, чи це на віки, чи це, взагалі, міст, який ми можемо добудовувати,  але оцей зв’язок має бути величезний»

   «…Ось у російській мові є «образование», «образ», тобто, щось формується таке, якесь «образование» форми. Але «образование» по суті передбачає, що має сформуватися щось інше, якась форма має змінитися. І в принципі освіта  має нести готовність до змін…»

    «…Навіть маленька дитинка повинна розуміти: «Ой, якщо я навчуся читати, то для чого мені це?». Ми думаємо, що розуміння – це для дорослих. Ні… Треба пояснити, для чого воно йому.   Тому що от від цього розуміння, цієї тріади  - знань, навиків і розуміння цього всього – буде залежати, як дитина буде ставитися до цього навчання. А, зі свого боку, ми маємо розуміти, що скрізь повинна бути оця нотка виховання…»

    «Тобто, потрібно виховувати увагу до цієї реальності, потрібно виховувати оцю внутрішню справедливість, не порушувати її. Дітки дуже чітко відчувають це в будь-якому віці…»