Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Гість: Юрій Решетніков, державний та релігійний діяч
Програма: «Світлі гості»
Ведучий: Владислав Бондарков

 

  Студію Світлого радіо відвідав відомий державний та релігійний діяч Юрій Решетніков. З Юрієм Євгеновичем ведучий Владислав Бондарков обговорив низку важливих питань, зокрема, викладання християнської етики в українських школах, військового капеланства, зниження рівня конфліктів у суспільстві  та інших. Наш гість також розповів, як у його житті відбулася духовна зустріч з Богом, а ще поділився цінними думками про важливість побудови в Україні такого суспільства, яке б було комфортним для всіх без винятку громадян…

 

«… І, очевидно, що з цим [релігійними конфліктами] треба щось робити, принаймні, для того, щоб дійсно люди бачили у своїх сусідах не супротивників, не ворогів, незалежно від того, в який храм хто ходить, а бачили саме своїх сусідів, своїх ближніх…»

 

 «Коли ми говоримо про викладання предметів духовно-морального спрямування, тут два аспекти [важливі]: перше – забезпечення можливості реалізації батьками свого права на виховання дітей відповідно до власних переконань; а інше – це все-таки формування майбутнього українського суспільства, нинішнього і майбутнього»

 

«Власне, ми розуміємо те, що за період навчання в школі важливо, щоб дитина сформувалася саме як особистість, як моральна особистість… 86 % українських школярів не мають такого викладання. Я не хочу сказати, що їх ніхто не виховує… Але у них немає окремого предмета, присвяченого саме моральному вихованню. Й, очевидно, що це проблема, з якою ми вже зустрічаємося, і будемо зустрічатися в найближчому майбутньому»

 

«Капелан – це не просто священнослужитель. Це священнослужитель в окремій, конкретно взятій сфері.  І він повинен мати певні знання, як підійти. До речі, якщо ми говоримо про капелана, це не тільки вивчення психології, це вивчення основ військової справи. Не для того, щоб брати зброю, що заборонено священнослужителям. А для того, щоб розмовляти з військовослужбовцями однією мовою, розуміти їхні потреби і розуміти ті обставини, в яких вони перебувають. Це важливо»

 

«Один із таких важливих здобутків України, якщо ми говоримо про етнополітичну сферу, - це досягнення взаємопорозуміння між представниками різних національних спільнот і міжнаціональний мир, який є в Україні… І це, безперечно, здобуток як української держави, так і внутрішньої глибинної мудрості представників самих національних спільнот…»

 

 «… Незалежно від того, до яких храмів ми ходимо, яку релігію сповідуємо, або якого ми  етнічного походження, щоб у наших серцях жило це усвідомлення того, що у нас  - одна домівка, іншої, здається,  у нас не буде (ну, принаймні, мені б не хотілося мати іншу), і це – та домівка, в якій мені хотілося б, щоб жили наші діти, наші онуки… Хочеться побажати цього усім нам і щоб з Божою допомогою ми зробили все, залежне від нас, щоб дійсно це була така домівка, комфортна для усіх, в якій всім би нам разом, і нашим дітям, і нашим онукам, хотілося б жити»