Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Програма: «Світлі гості»
Гостя: Ірина Горбань
Ведуча: Інеса Опіканець

  Перше, про що подумали батьки, коли розпочався карантин, було питання: як відбуватиметься шкільна освіта? Як узагалі переформатувати навчальний процес відповідно до нових реалій? Актуальним у цьому стало домашнє навчання, яке англійською звучить як  home schooling.  Про домашнє навчання та його переваги  розмовляємо з нашою світлою гостею Іриною Горбань, котра має неабиякий досвід у цьому: вона вже багато років надає освіту своїм дітям удома.

 

«Сімейна форма навчання передбачає, що батьки організовують повністю процес навчання дітей. Дистанційне навчання передбачає, що школа організовує. Тобто, у неї є спеціальна програма в гаджетах, за якою діти телефонують учителеві, або вони всі разом із класом сидять в онлайн і йде урок. А сімейна форма освіти - це коли батьки в будь-якому форматі, якому їм підходить, організовують [навчальний] процес дітей...»

 

«Я - за те, щоб узагалі не було програми в житті дитини. Чому? Тому що Бог створив так наших дітей, що вони вже з «вбудованою програмою» в голові... Тому ми, як мудрі дорослі, тим більше, християни, повинні прислухатися до того, що вклав Бог у дитину. І як досвідчені дорослі, допомогти їй знайти те, що Бог вклав у неї і це розкрити. Знайти її сильні сторони і навчити її примножувати. І навчити жити зі слабкими її сторонами. Шкільна програма всього цього не передбачає»

 

«Якщо батько буде йти за інтересом дитини, то він багато дуже виграє. І дитина виросте більш гармонійною особистістю і з великим відсотком ймовірності, що вона буде християнином, тому що вона успадковує цінності батьків»

 

«... Системі освіти всього лише сто років. Не так багато. До цього діти вчилися ось так від життя що дитина взяла, те і її. І якщо порівняти батьків сьогоднішніх і тих, які були 500 років тому, то нині батьки - на рівні тодішніх наукових діячів, філософів. Дуже освічені сьогодні батьки... Є джерело знання - вік інформації - просто бери, де хочеш, тільки сідай - і копай, копай, дізнавайся. Тому за ці останні 100 років сформувався такий пласт знань у нас у головах, у декількох останніх поколінь, що без школи ми не можемо ніяк отримати інакше знання...»

 

«... Коли у нас якісь труднощі у взаєминах з дітьми, прийшла криза, потрібно цьому радіти. Тому що з цього ми отримуємо що - терпіння, а терпіння ж виробляє в нас віру. Тому потрібно радіти, сприймати труднощі як поворот у житті якийсь, і якщо сприймати це правильно - оптимістично, довіряти Богові, то Бог відводить від гіршого і веде до кращого...»