Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Програма: «Світлі гості»
Гостя: Ольга Кондюк, експертка із програм розвитку молоді, викладачка УЄТС
Ведучий: Владислав Бондарков

 

   «Люди завжди формуються у стосунках». Таку думку висловила наша гостя,  експертка із програм розвитку молоді, викладачка Місіонерської школи Української євангельської теологічної семінарії Ольга Кондюк. І це правдиве твердження. На нас впливають стосунки, і багато що у житті залежить від них. Про відкритість і закритість у взаєминах, про взаємодію різних темпераментів, про порозуміння між старшим і молодшим поколінням ведемо цікаву розмову з Ольгою.

 

«Мої спостереження, що люди завжди формуються у стосунках. Нас формує не система, нас формує не програма. Скоріш за все, нас все ж таки формують стосунки з Богом і стосунки з людьми. І якщо людині надають ці стосунки, в яких вона може рости, формуватися, то, звісно, це буде  для неї сприятливе середовище. Якщо вона побачить закритість або незацікавленість стосовно себе, то, звісно, що  тоді молодь не буде приходити»

 
«… Я от в дитинстві, в підлітковому віці була більш мовчазна. Зараз, мені здається, я більш відкрита і більш активна у спілкуванні. Тому, мабуть, у кожного якийсь свій процес. Ну, звичайно, в когось, наприклад, накопичується якась емоційна втома, йому потрібно помовчати. І це потреба – помовчати. І це нормально. У когось іншого є потреба подумати вголос.  Або комусь приємно допомогти іншому подумати вголос. Все ж таки у нас можуть бути різні темпераменти…»

 

«… Навіть з різними характерами, з різними темпераментами все одно Бог нас закликає мати відкрите серце. І це відкрите серце може по-різному виявлятися. У когось воно проявляється в експресивній емоційності, а в когось це може бути дуже стримано і небагатослівно, але от людина може так говорити або чути відверті речі»

 

«Я дуже, наприклад, потребую спілкування зі старшими людьми. І для мене воно завжди дуже цінне. Але так само приємно бачити, що молодь відкрита, що вона тягнеться, вже ти можеш щось молоді сказати…»

 

«Якщо старше покоління готове супроводжувати молодших у цих всіх їхніх заняттях, то тоді в цьому не буде втрати стосунків  і втечі від стосунків. Якщо в реальному житті відбувається якась «жесть» емоційна, або знецінення, або закритість, то, звичайно, діти почнуть тікати у віртуальний світ. Але якщо в реальності їх хтось чекає, їм хтось готовий давати стосунки, тоді віртуальність не буде для них втечею…»

 

«… Я вірю в те, що наука є Божою справою, тому що Бог створив весь світ. І коли ми відкриваємо для себе те, яким чином Він його створив, це от наука. Звичайно, що в науці людина може відштовхуватись від християнського світогляду, а може відштовхуватись від атеїстичного матеріалістичного світогляду. Але це не означає, що всю науку треба перекреслювати…»