Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Програма: «Сімейна консультація»
Гості: Людмила та Святослав Лобода
Ведуча: Ірина Суботовська

 

  Наші світлі гості Людмила та Святослав Лобода розповідають, за яких обставин познайомилися, як Святославові вдалося передати українську мову своїм дітям у Канаді, що є основою взаємин у їхній сім’ї і яка головна мета їхнього життя.

 

  Де ви одне одного знайшли?

  Людмила: У Канаді.

  Святослав: Ми знайшли одне одного в церкві в Канаді, в місті Ашава. Познайомилися і так утворилася наша родина.

  Як ви змогли зберегти мову і чи передаєте ви спілкування українською своїм дітям?

  Святослав: Ви знаєте, я виріс у Дніпропетровську (нині – Дніпро) і здебільшого я спілкувався російською, тому що і в школі, і в інституті все викладання відбувалося російською мовою. Але я знав українську мову, бо мої дідунь і бабуня були із Західної України, тобто, спілкувалися зі мною вдома українською. Але коли я приїхав у Канаду і ми потрапили в українську церкву і стали членами української церкви, спочатку наше спілкування вдома відбувалося російською мовою, але настав такий час, коли я захотів, щоб мої діти, мій старший син знав українську, тоді я повністю перейшов на українську мову.  Мені було десь 29 років. І я почав вчити з ним українську мову: навчив його читати, навчив його писати і розмовляти українською. Таке власне було бажання зберегти мову. І я можу сказати, що мені вдалося це зробити…

  Я не сказала, що перед вами  - творча родина. Вона не може не співати і не грати на музичних інструментах. Так-от, у мене до вас запитання: уявіть, що у вас є аркуш паперу і у вас є можливість написати лише кілька речень про свою сім’ю, от що би по черзі ви могли у кожному реченні прописати?

  Святослав: По-перше, наша родина стоїть на твердій основі Слова Божого і християнської віри.

  Передаємо естафету Людмилі. Друге речення – від вас.

  Людмила: У нашому житті ми повинні прославляти Господа, бо ми для цього створені. І музика - теж частина того, щоб приносити славу Богові.

  Третє речення, Святославе.

  Святослав: Ми намагаємося використовувати наші духовні і природні таланти для слави Божої.

  Четверте, Людмило, тепер від вас.

  Людмила: У нас троє синів.

  Чудово, спадок хороший від Господа. П’ятий пункт, Святослав його називає.

  Святослав: Кожна родина є унікальна, бо всі люди є унікальні. У чому наша відмінність? Ми – тримовні. Наші діти можуть спілкуватися трьома мовами. А ще мій син вивчає іспанську та французьку…

  … Хто із вас раніше прокидається? Хто дбає про те, щоби обов’язково була молитва? Хто заводить першу пісню прославлення? Хто у вас більше є організатором? Хто більше схильний до творчості? Просто розкажіть про те, який Святослав у сім’ї.

  Людмила: Ну, звичайно, він у нас лідер в родині. Він організовує записи кліпів і музики, він це веде. Він як священик в домі. Біблію читає разом із дітьми. І молимося разом. Люблячий чоловік, і дітей теж любить. Навчає їх і наставляє в істині.

  А що ви можете сказати молодим мамочкам, які виховують синів? Що має бути основним у цьому вихованні, щоби ті, кому сьогодні 5-7-12 років, виросли справжніми чоловіками? Ви хотіли б, щоб ваші діти були такими, як і ваш чоловік?

  Людмила: Звичайно, хотіла б.

  А що ви для цього робите сьогодні?

  Людмила: Потрібно молитися і навчати їх істин Божих, тому що Слово Боже - це основа, на чому ми можемо стояти. Воно навчає нас правильно жити, і ми часто, можливо, не досягаємо правильної мети, тому що ми всі люди, і ми можемо тоді каятися і просити у Бога прощення. Також, якщо з дітьми неправильно вчинили, то у них просити вибачення, і разом зростати, і прагнути відобразити образ Христа у своєму житті.

  А чи за майбутніх дружин ваших синів ви уже молитесь?

  Святослав: Не дуже часто ще, вони ще малі. Але, в принципі, то важливо. Це важлива річ – молитися. Ну, принаймні, ми наставляємо. Я думаю, що ми своїм власним прикладом показуємо, яким має бути подружнє життя і яке очікування від них як від майбутніх чоловіків, і яких жінок вони мають для себе шукати. Я кажу: дивіться на маму і як вона поводиться, і я вам раджу знайти собі таких дружин, як ваша мама.

  Це найкраща відповідь, яку можна почути…