Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Гостя: Марта Свистун, учасниця міжнародної спільноти «Подружні зустрічі»
Програма: «Світлі посиденьки»
Ведуча: Надія Кондратюк

 

   У нас в гостях  побувала Марта Свистун, щаслива дружина, щаслива мама двох дітей та щаслива менеджерка шведської компанії. Разом із чоловіком Андрієм Марта є активною учасницею міжнародної спільноти «Подружні зустрічі», яка допомагає сімейним парам та майбутнім нареченим бути щасливими у шлюбі. Тема програми – «Щастя у подружньому житті. Як зберегти та як примножити».

 

  «…Навіть якщо уявити собі людину, яка, наприклад, сидить у тюрмі, вона не має одягу, вона не може себе нагодувати, вона не має можливості вільно пересуватися в одиночній камері, але вона завжди має свободу вибору, як ставитися до цієї ситуації. Тобто, незалежно від того, де вона перебуває, але свобода вибору як ставитися в неї завжди є. І в моєму переконанні з дуже ранніх років, що щастя  - це є мій вибір лише»

 

   «…Оскільки я вибрала шлях подружньої людини, то моя дорога до святості – це, власне, є дорога в подружжі…»

 

  «…Як буває в кожної подружньої пари, що якась романтика, якась, можливо, пристрасть десь затухає… Й тоді люди починають докоряти, сперечатися, шукати правди, можливо, впадати в гріх, взагалі, замислюватися: «Чому я з цією людиною одружився?». Це є жахливий шлях. І, власне, приклад цієї історії про Кану Галилейську, – що далі сталося? Марія сказала слухатися Христа, тобто, запросити Його у своє подружжя, і вона наказала носити воду, - інакше кажучи, робити якісь маленькі кроки конструктивні й такі, що тобі під силу… І в результаті ця вода була перетворена на вино, яке було ще навіть краще, ніж те, що було на початку…»

 

   «…Хоч які б були труднощі, якщо ти насправді віриш, що Бог є з тобою, роби маленькі кроки, «носи воду», і проси в Нього цю твою працю таку людську перемінити, і Він перемінить. І такі-от медові стосунки, як у нас кажуть, що в нас тільки медовий місяць,  а ми глибоко переконані, що такі медові стосунки можуть бути через 10 років після шлюбу, і через 20, і через 30, і через 40. Ми такі подружні пари знаємо…»

 

   «Коли ти слухаєш свого партнера, ти маєш можливість почути його. Не лише говориш, а слухаєш. Ти можеш йому ставити відкриті питання: «Як ти почуваєшся?», «Як пройшов твій день?», «А що би ти хотів з’їсти?», «А як би ти хотів, щоб ми провели вихідні?», але слухати, дати можливість [партнерові] говорити. Тому що є багато людей, які, на жаль, не вміють, не люблять слухати. Це перший принцип»

 

  «Другий принцип – це більше ділитися, а не сперечатися. І коли ми говоримо слово «ділитися», є цілий такий пласт, який, власне, дуже близький до емоційного інтелекту – це ділитися своїми почуттями. І не сперечатися. Тобто, знову ж таки, світ почуттів  - безмежний, багатогранний, ми їх переживаємо кожної секунди, і коли ми сигналізуємо своєму партнерові про щось, звичайно, що ми не замислюємося над тим, яке в цей момент у нас виникло почуття…»