Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Гість: Олексій Панич, доктор філософських наук, професор, провідний науковий співробітник об’єднання «Дух і літера»
Програма: «Наша освіта»
Ведучий: Віталій Хромець

 

  Дорогі слухачі та читачі, маємо для вас гарну новину - ми відновлюємо цикл програм «Наша освіта». Її ведучим буде кандидат філософських наук  Віталій Хромець. У цій передачі говоритимемо про складне та багатоаспектне явище – освіту та про те, як вона впливає на людину, церкву і суспільство.

  Гостем цього випуску став Олексій Панич – доктор філософських наук, професор, провідний науковий співробітник об’єднання «Дух і літера».  Віталій Хромець поспілкувався з Олексієм Олеговичем про те, що є сутністю та основним задумом освіти.

 

   «…Назви таких базових для нашого з вами існування речей не бувають випадковими. Коли люди називають «це» ось «так», і беруть при цьому якесь слово споріднене  за основу, вони тим самим щось у цій сутності важливе вказують»

 

  «Наприклад, якщо ми звернемося до японської або до основних діалектів китайської мови, наскільки я бачу за словниками, там це пишеться однаково, вимовляється по-різному… Я можу сказати, що означають ті ієрогліфи, базові значення,  з яких складається слово «освіта». Перший ієрогліф – це «малеча», другий – це «літня людина», а разом вони дають значення «вірність батькам»…»

 

  «…З одного боку, формуються мої уявлення про світ. Я бачу світ оформленим, він для мене набуває контурів, він структурується якось для мене. З іншого боку,   я сам набуваю форми, коли проходжу процес освіти…»

 

 

  «…Що цікаво, деякі компоненти освіти навіть є старшими за людину. Тобто, освіта – це суто людське [явище]. Не можна сказати, що тварини «освічують» свою малечу. Але можна сказати, що виховують…»

 

«…Без розуміння своєї смертності ми насправді не можемо відповісти  - нормально, по-людськи – і на питання своєї освіти. Ми не знаємо, навіщо входити в цей світ, якщо ми не здамо собі справи в тому, що ми колись із нього вийдемо…»