Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Гість: отець Олександр Чорней, настоятель храму Свт. Інокентія Херсонського, фасилітатор із ненасильницької комунікації
Програма: «Наша освіта»
Ведучий: Віталій Хромець
 

  Християнство має потужний творчий потенціал. Як цей потенціал можна трансформувати у спеціальні методики взаємодії між людьми? Як християнство може допомогти краще зрозуміти самого себе? Про це будемо говорити з нашим гостем - отцем Олександром Чорнеєм, настоятелем храму Свт. Інокентія Херсонського, фасилітатором із ненасильницької комунікації. Ведучий – директор ГО «Несторівський центр», кандидат філософських наук Віталій Хромець.

 

    «...Сам принцип фасилітації має на увазі, що ти створюєш умови для того, щоб людина могла розібратися в собі. Умови створюються за допомогою різних методів - це можуть бути питання, це вправи, все це в певному місці, з певним вступним матеріалом, якоюсь інформацією супроводжувальною, і це приносить дуже багато користі людям»

 

    «...Якщо вже говорити про мої інтереси в напрямку фасилітації, медіації кризового консультування, то це все - про Євангеліє. Все абсолютно про Євангеліє. Там [є] вправа «Я - повідомлення», різні вправи на комунікацію і т.ін. Хтось мовчить, хтось - говорить, відповідає на певні питання, про щирість, коли я говорю не тільки про себе, а про іншого. Тобто, різні є вправи, які я використовую на тренінгах, і вони абсолютно всі - євангельські... Скрізь можна знайти цитати і слова Христа»

 

    «...«Метанойя» дослівно перекладається як «переміна мислення», «зміна». Цей процес... я поділяю на такі етапи: перший - це коли людина припиняє виправдовуватися, тобто, щиро зізнається сама собі. Перед тим, як людина зазвичай іде на сповідь, або на консультацію до психотерапевта, вона повинна визнати, що у неї є проблема. Тобто, перед тим, як ми йдемо до лікаря, ми зізнаємося: так, болить...»

 

    «...Люди думають, що можна просто щось почитати, подивитися, посипати, понюхати, і щось зміниться. Нічого не зміниться. Це все не так працює. Якби це так працювало, то Ісусу Христу не потрібно було б говорити. Він би сказав: «Роби», як це було у Вітхому Завіті. Але Христос прийшов і каже: «Робіть, але треба щоб і серце при цьому було чисте...»

 

    «Виявляється, думка для Бога дорівнює справі. Христос каже: «Хто подивився з пожадливістю, той уже згрішив». Тобто, тільки подумав...»

 

    «...Душа душу завжди відчуває... Іноді, буває, з людиною спілкуєшся і відчуваєш якусь нещирість, відчуваєш якусь поверховість. Чому?.. Можна говорити про те, що ти не проживав... Це я недавно відкриття зробив, що коли ти хочеш бути вчителем, ти повинен усе втратити. Тому що коли ти весь час живеш у добрі й нічого не втрачав у житті, то чого ти можеш навчити?»