Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Програма: «Світлі гості»
Гостя: Катерина Халецька, керівниця телеграм-каналу «Дітям від дітей»; Агнєшка Мокшицька, Оленка Масенич, Юля Романишин, учасниці групи
Ведуча: Ірина Суботовська

 

… Цей ефір був незвичайним, адже нашими світлими гостями стали незрячі люди, котрі запрошують молодше покоління до творчої праці, а саме до підготовки українського дитячого медіаконтенту. Казки, вірші, загадки, конкурси, цікавинки  - все це створюють учасники проєкту  з вадами зору. Ці діти, маючи змогу реалізовувати свій потенціал, підбадьорюють своїми талантами інших людей.  Докладніше про це розповідають  керівниця телеграм-каналу «Дітям від дітей» Катерина Халецька, та юні його учасниці Агнєшка Мокшицька, Оленка Масенич і Юлія Романишин.

 

«У нас  є свої внутрішні правила, чергування й інші нюанси. Але ми з величезною радістю і задоволенням приймаємо  роботи тих діток, які навіть не входять до нашого складу. Ми з радістю будемо публікувати, будемо співпрацювати з талановитими дітками, допомагати їм розвиватися в творчості…»

 

«У нас є одна група в «Телеграм», «Без обмежень» вона називається. І там спілкуються незрячі, люди з порушенням зору або їхні рідні, кому цікаво. Власне, такі теми там обговорюються, від побуту до техніки, релігійні питання, орієнтування… Ну, все може обговорюватися, чим живуть незрячі. Це допомога може бути один одному. Це просто розмови на якісь теми. І, власне, діти туди доєдналися…»

 

«…Я просто почала спілкуватися з дівчатами на тему блогерства, якісь їм підказки давати, як краще вести свої канали, що робити блогеру-початківцю. І в цей момент, коли ми окремо створили свою групу блогерську і спілкувалися, я помітила величезний потенціал: оці казки, пісні, гру на музичних інструментах. Думаю: такий потенціал є, і вони його скеровують не в те русло.  І тут у мене така думка майнула (ніби підказка згори  прийшла): чого б не створити дитячий телеграм-канал, який можна чудово наповнювати, є чим, ну, і так, власне, все це зав’язалося…»

 

«Саме ця команда, яка зараз в мене [зібралася], ми з ними з самого початку, вже пів року, але до нашого складу входили і виходили інші діти. Але от саме ті дівчата, з якими ми незмінно крокуємо пів року, то я звичайно докладаю зусиль, щоб у них була мотивація. Ми вийшли на співпрацю з журналом дитячим, де беруться авторські роботи, ми виходимо постійно на радіо, тобто, я шукаю різні заохочення, що «дивіться,  ми не зупиняємося лише на «Телеграм», інтернеті, ми виходимо за рамки, про вас дізнаються і ваші казки ще будуть комусь корисними…»

 

«Я сама розумію, що людей треба мотивувати, незалежно діти то, чи дорослі. І сама за можливістю шукаю такі варіанти…»